Την Πέμπτη 12 Ιουλίου στις 17.30, στο πλαίσιο της έκθεσης Unpacking My Library, η οποία παρουσιάζεται στο ΕΜΣΤ μέχρι τις 15 Ιουλίου και πραγματοποιείται με τη στήριξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες Angela Detanico και Rafael Lain θα πραγματοποιήσουν στην Αίθουσα Προβολών του Μουσείου μια Περφόρμανς – Ομιλία με τίτλο Fragments. Parts of pieces illustrated by illustrious texts.

Οι Angela Detanico και Rafael Lain γεννήθηκαν το 1973 και 1974 αντίστοιχα στο Caixas do Sul, Βραζιλία, ενώ ζουν και δραστηριοποιούνται στο Παρίσι. Με σπουδές σημειολογίας και γραφιστικής αντίστοιχα, διερευνούν – μέσα από μια ποικιλομορφία μέσων και πρακτικών – συστήματα γραφής, γλωσσικούς κώδικες  και νέες τυπογραφίες, σε σχέση με τα όρια της επικοινωνίας, της αναπαράστασης του χώρου και του χρόνου καθώς και της οπτικής αντίληψης. Το πλούσιο έργο τους χαρακτηρίζεται από μια συνεχή μεταφραστική διαδικασία και μείξη γλωσσικών, καλλιτεχνικών κωδίκων και επιστημονικών συστημάτων.

Η δράση στο πλαίσιο της έκθεσης Unpacking My Library αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος οι καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν την περφόρμανς με τίτλο Fragments. Parts of pieces illustrated by illustrious texts, στην οποία αναγνώσεις αποσπασμάτων κειμένων από μια πληθώρα πηγών σε διαφορετικές γλώσσες – από τον Οράτιο έως τον Πολ Βαλερύ και την Γερτρούδη Στάιν – συνυφαίνονται με εικόνες και βίντεο από την καλλιτεχνική τους παραγωγή. Στο δεύτερο μέρος, οι δυο καλλιτέχνες με αφετηρία τα δύο έργα που παρουσιάζουν στην έκθεση, την βιντεοπροβολή Conscience, 2016 και την εγκατάσταση Στο μέσο των πραγμάτων (Pilha), 2018 που σχεδιάστηκε ειδικά για την έκθεση στο ΕΜΣΤ, θα αναπτύξουν τους βασικούς άξονες της καλλιτεχνικής τους πρακτικής και έρευνας.

Οι Angela Detanico και Rafael Lain ξεκίνησαν να εργάζονται μαζί από το 1996. Το 2004 έλαβαν το Nam June Paik Award. Το 2007 εκπροσώπησαν τη Βραζιλία στην Μπιενάλε Βενετίας. Έχουν παρουσιάσει το έργο τους σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις: CCS Bard Hessel Museum, Jeu de Paume, Pampulha museum, ICC, Tokyo, MALBA Buenos Aires, Moderna Museet, MUDAM Luxembourg κ.ά. Ζουν και εργάζονται στο Παρίσι.

Δείτε τη συνέντευξη της Κατερίνας Κοσκινά, Διευθύντριας του ΕΜΣΤ.