Νέοι καλλιτέχνες με καμβά το Βοτανικό Κήπο
27 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2016 | 10:00-14:00

Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι έφηβοι να εργαστούν μέσα στη φύση και με τη φύση, μέσω της Land art, μιας τέχνης που υπενθυμίζει το εφήμερο και το παροδικό στη ζωή. Η Land art και η σύγχρονη περιβαλλοντική τέχνη έχουν τις καταβολές τους στη δεκαετία του 1960, όταν οι καλλιτέχνες ενός νέου κινήματος σταμάτησαν να αναπαριστούν τη φύση στη δουλειά τους και ξεκίνησαν να επεμβαίνουν απευθείας στο περιβάλλον. Οι καλλιτέχνες αυτοί διερευνούσαν έτσι το πεδίο της γλυπτικής σε σχέση με τα φυσικά οικοσυστήματα.

Οι έφηβοι θα δουν παραδείγματα καλλιτεχνών που έχουν δουλέψει σε αυτή την τέχνη και θα συζητήσουν για το πώς αντιλαμβάνονται το χώρο, τι δυνατότητες κρύβει και πώς θα μπορούσαν να επέμβουν δημιουργικά σε αυτόν.

Έπειτα, θα ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει τους εφήβους να κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις μέσα από το παιχνίδι στη φύση, να φτιάξουν τα δικά τους γλυπτά έργα, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ξύλα, σχοινιά, πέτρες, χώμα, άμμο, υφάσματα κ.ά. Οι έφηβοι θα χωριστούν σε ομάδες των 3-4 ατόμων, θα εξερευνήσουν το φυσικό τοπίο γύρω τους και θα αναγνωρίσουν τα στοιχεία που το αποτελούν. Και μέσα από ασκήσεις-παιχνίδια που διεγείρουν τη φαντασία τους και αναπτύσσουν τις χειρωνακτικές τους δεξιότητες, θα φτιάξουν συνεργατικά τα δικά τους γλυπτά έργα μέσα στο τοπίο που αποτελεί τον καμβά της δημιουργίας.

CINEMASCOPE² – Μικροί κινηματογραφιστές στη Σύρο

26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2016 | 11:00-14:00
Πώς μπορεί η πραγματικότητα να μεταμορφωθεί σε σινεμά; Στο δεύτερο χρόνο διεξαγωγής του, το κινηματογραφικό εργαστήριο για εφήβους Cinemascope της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση θα εξερευνήσει το χώρο όπου ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία τέμνονται, αλληλεπιδρούν και σχηματίζουν νέες φιλμικές πραγματικότητες.

Οι έφηβοι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν αληθινές ιστορίες του τόπου τους, θα τις ερευνήσουν με συνεντεύξεις και θα τις αναπαραστήσουν κινηματογραφικά, χρησιμοποιώντας κάμερα και μοντάζ. Η ταινία μικρού μήκους που θα προκύψει θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF).

Το εργαστήρια θα διεξαχθούν από 27 Ιουνίου έως 1 Aυγούστου 2016, στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδους» Ιερά οδός 403, Χαϊδάρι.

Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν από ειδικούς επιστήμονες του Βοτανικού Κήπου.

Περισσότερα εδώ.