Από τις 6 έως τις 24 Ιουλίου θα διεξαχθεί το φετινό 70ο Φεστιβάλ της Αβινιόν, ο σημαντικότερος διεθνής θεσμός για τις παραστατικές τέχνες,  με επίκεντρο την πολιτική και έμφαση στους καλλιτέχνες της Μέσης Ανατολής και τις γυναίκες δημιουργούς.

«Πώς να ζήσει κανείς όταν η πολιτική είναι απελπιστική, αδιαφορώντας για το μέλλον; Πώς να ζήσει όταν οι ιδέες δεν έχουν καμιά αξία και το κοινωνικό σώμα διχάζεται, φοβάται, σιωπά; Όταν η επανάσταση είναι αδύνατη, εξακολουθεί να υπάρχει το θέατρο» αναρωτιέται ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Ολιβιέ Πι.

Πιο πολιτικό από ποτέ, φέτος  το Φεστιβάλ επικεντρώνεται στους δημιουργούς της Μέσης Ανατολής,  ενώ συγχρόνως  καταφέρνει  οι γυναίκες δημιουργοί να καλύπτουν το ένα τρίτο του συνολικού προγραμματισμού. Σημαντικός αριθμός  παραστάσεων πραγματεύεται το ζήτημα της πολιτικής ανικανότητας και την άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού, ενώ η φετινή αφίσα του φεστιβάλ , που δημιούργησε ο Γαλλο-αλγερινός εικαστικός Adel Abdessemed, παρουσιάζει ένα άλογο σε πορτοκαλί φόντο  τη στιγμή που καταφέρνει να απελευθερωθεί από τα δεσμά του.

Την έναρξη του φεστιβάλ θα αποτελέσει η παράσταση “Οι Καταραμένοι” του Φλαμανδού Ίβο βαν Χόβε, ενώ εκτός από τον ίδιο καλλιτεχνικό διευθυντή Ολιβιέ Πι, που θα  παρουσιάσει μια εκδοχή του Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, θα λάβουν μέρος δημιουργοί από το Λίβανο, το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Συρία, ενώ στο ρεπερτόριο συγκαταλέγεται και μια ελληνική παράσταση, το «6am: How to disappear completely» της ομάδας Blitz.

Περισσότερα εδώ.