Περιβαλλοντική «πλύση εγκεφάλου» είναι οι δύο λέξεις που θα περιγράψουν καλύτερα το Ecoweek. Ο δημιουργός της πρωτοβουλίας Ηλίας Μεσσίνας, ανάμεσα σε εργαστήρια και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο την προηγούμενη εβδομάδα μίλησε στο Greek Travel Pages (GTP) για την υπερηφάνεια και τη χαρά του.

Αρχιτέκτονας και απόφοιτος του Yale ξεκίνησε την Ecoweek πριν από μια δεκαετία στην Αίγινα ως μια προσπάθεια να δώσει στους μαθητές, τους ντόπιους και τους εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό την ευκαιρία και τον τρόπο να ανταλλάξουν απόψεις και να παράγουν ιδέες που θα έχουν θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη ζωή των τοπικών κοινοτήτων.

“Ξέρουμε ότι η αλλαγή είναι στα χέρια του κόσμου, και η ιδέα πίσω από Ecoweek είναι να τους δώσει συμβουλές για το πώς να γίνει αυτό, να τους δοθεί η δυνατότητα μέσα από αυτή τη γνώση να αποτελέσουν μέρος αυτής της αλλαγής, και τελικά, να προωθήσουν τη συνεργασία μέσω της ανταλλαγής”, λέει στο GTP ο Δρ Μεσσίνας, επίσης περιβαλλοντικός σχεδιαστής και σύμβουλος.

“Η διαδικασία περιλαμβάνει αρχικά την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση, τη δράση και μέσω της επιρροής μας στους άλλους, οι ίδιες οι ενέργειές μας να είναι μέρος της αλλαγής. Πρόκειται για δημιουργία ιδεών και ενδυνάμωση ανθρώπων”.

Ο μη κερδοσκοπικός μη κυβερνητικός οργανισμός δραστηριοποιείται σε 15 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, και στοχεύει στην προώθηση των αρχών της αειφορίας μέσω του σχεδιασμού. Το Ecoweek έχει ένα διεθνές δίκτυο σε 54 χώρες. Αυτό το καλοκαίρι η εκδήλωση ήρθε στον Άγιο Νικόλαο, Κρήτη, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη.

“Ήρθαμε στον Άγιο Νικόλαο φέτος μετά από πρόσκληση της Τζίνας Μαμιδάκη και πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά έγκαιρη και κατάλληλη, επειδή υπάρχουν οι ανάλογες περιβαλλοντικές συνθήκες και τα σχετικά θέματα που επηρεάζουν την πόλη και τους κατοίκους της. Είναι ζωτικής σημασίας να γνωστοποιήσουμε στους πολίτες ότι υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν τρόποι για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα χωρίς τεράστιους προϋπολογισμούς, και σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν αλλαγές που θα επηρεάσουν θετικά την καθημερινή ζωή τους”, εξηγεί ο ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονας.

Διψασμένα για γνώση νεαρά μυαλά ήρθαν στην Κρήτη από όλο τον κόσμο και παρακολούθησαν εκδηλώσεις, διαλέξεις και σεμινάρια που προσεφέρθησαν από ειδικούς σε διάφορους συναφείς τομείς, και εργάστηκαν μαζί σε έργα σε διάφορες τοποθεσίες του Αγίου Νικολάου, τα οποία παρουσιάστηκαν στο τέλος της εβδομάδας.

“Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε σε αντίθετα στρατόπεδα. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον και αυτό μπορεί να είναι μόνο μια win-win κατάσταση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη” , είπε ο Δρ Μεσσίνας όταν ρωτήθηκε για συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

«Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας όπου ιδιωτικές και δημόσιες και μη κυβερνητικές οργανώσεις δημιούργησαν χώρο στους εμπειρογνώμονες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προσφέρουν τις γνώσεις τους», προσθέτει.

Τι θα έλεγε ο Δρ. Μεσσίνας στους δεκάδες Έλληνες και διεθνείς φοιτητές που ήρθαν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στο Ecoweek Κρήτη 2016;

«Είμαι πολύ αισιόδοξος», λέει με ένα χαμόγελο. “Δεν είναι ένα εύκολο ταξίδι για αυτά τα παιδιά να έρθουν στον Άγιο Νικόλαο. Και νομίζω ότι αυτό ακριβώς μεταφέρει ένα μήνυμα για τους ανθρώπους αυτής της πόλης. Ότι τόσος κόσμος έχει ταξιδέψει ως εδώ για να κάνουν κάτι για την πόλη αυτή που θα ωφελήσει τους κατοίκους της, και αυτό κατά τη γνώμη μου, ανοίγει το δρόμο για τους κατοίκους να φροντίσουν την πόλη τους. Αν νοιαστούν οι άλλοι, τότε θα νοιαστείτε και εσείς”.

Οι επόμενοι σταθμοί του Ecoweek περιλαμβάνουν το Κοσσυφοπέδιο και το Ισραήλ το Σεπτέμβριο, τη Ρουμανία τον Οκτώβριο και τη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο.

Το Εcoweek ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου. Το συνέδριο και τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη –  το bluegr Hotels & Resorts, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου, το Δίκτυο Ecoweek, την Περιφέρεια Λασιθίου και το LoveGreece.com.

Πηγή gtp.gr.

ecoweek_messinas_2-1024x583

 

ecoweek_messinas_1-1024x682