Κατερίνα Κοσκινά, ΕΜΣΤ leaders stamp

Η Κατερίνα Κοσκινά είναι μία γυναίκα πεισματάρα, φωτεινή, σύγχρονη και παθιασμένη με τη δουλειά της. Είναι ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος και διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας. Στόχος της είναι να καθιερωθεί το Μουσείο στις καρδιές των επισκεπτών του ως ένας χώρος επιμόρφωσης, ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και διαλόγου, χωρίς στενά όρια.

Όπως και η ίδια τονίζει, η σύγχρονη τέχνη είναι καθρέφτισμα της επικαιρότητας, του σήμερα, και ως ενεργοί πολίτες η σχέση μας με αυτά επανακαθορίζεται μέσα από τη σύγχρονη τέχνη, που στην ουσία αποτελεί μία εναλλακτκή ματιά στο τώρα.

Κείμενο Συνέντευξης

Θεωρώ ότι η τέχνη είναι μία. Η έκφρασή μας είναι. Η έκφρασή μας διυλισμένη μέσα από τον πολιτισμό.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θέλουμε να γίνει ένας χώρος συναντήσεων, ένας χώρος συζητήσεων, διαλόγου, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, διασκέδασης. Θα θέλαμε πολύ να βλέπουμε μέσα εδώ γεγονότα διεπιστημονικά, διαπολιτισμικά, δηλαδή να μην υπάρχουν στεγανά.

Υπάρχει ήδη όπως ξέρετε μια συλλογή στο μουσείο, μία αρκετά σημαντική συλλογή της οποίας ο χαρακτήρας είναι διαπολιτισμικός ούτως ή άλλως.

Στόχος είναι η συγκεκριμένη έκθεση που περιέχει έργα κυρίως Ελλήνων καλλιτεχνών να ταξιδέψει εκτός Ελλάδος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μια άλλη κίνηση είναι, και θα το κάνουμε στη συγκεκριμένη έκθεση, να ανταλλάξουμε έργα από τις συλλογές μας.

Ελπίζω ότι στο μέλλον θα έχουμε πέρα από όλα αυτά και τα εργαστήρια για όλες τις ηλικίες όχι μόνο για εκπαιδευτικά προγράμματα και τρόπους να τραβήξουμε τον κόσμο όχι για να ξεχαστεί για να συνειδητοποιήσει περισσότερο να ευαισθητοποιηθεί απέναντι σε κάποιο προβληματισμό κι ενδεχομένως να σκεφτεί ότι η τέχνη μπορεί να μην δίνει λύση εδώ και τώρα δίνει όμως εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε κάποια πράγματα και μάλιστα χωρίς κατεύθυνση, μέσα σε έναν χώρο ελευθερίας και είναι κάτι που χρειαζόμαστε πάρα πολύ αυτή τη στιγμή.

Νομίζω ότι οι ζυμώσεις που έγιναν από ανάγκη από τους ίδιους τους καλλιτέχνες στο να επιβιώσουν και δεν μιλώ μόνο για τους εικαστικούς μιλώ γενικότερα, να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες να ψάξουν να βρουν τρόπους για να καταφέρουν να υπάρξουν,να αρθρώσουν λόγο είναι πολύ θετικό.

Η ανθρωπότητα είναι γεμάτη από δύσκολες στιγμές. Και σ αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν ήρθε το τέλος της, συνέχισε. Νομίζω ότι πρέπει να οπλιστούμε με κουράγιο, δύναμη, θάρρος, να αντιδράμε. Αυτό νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Να είμαστε ανοιχτοί, διαθέσιμοι, διαμπερείς, διαυγείς και να συνειδητοποιήσουμε ότι η ομαδικότητα και η συλλογικότητα είναι ένα όπλο. Όπως αυτό το μουσείο και άλλα πράγματα ήταν και ελπιζω είναι ακόμα συλλογικά οράματα αυτά έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας. 

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία/Post Production: Μιχάλης Φελάνης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μιχάλης Φελάνης, Κώστας Φελάνης
  • Ήχος: Κώστας Φελάνης
  • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: Έλενα Πριοβόλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Έλενα Πριοβόλου
  • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου
  • Γενική Διεύθυνση: Βασίλειος Μπαρτζώκας