Γιώργος Σαλπιγγίδης, «Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.» leaders stamp

Η οικογένεια Τσάνταλη είναι μια από τις παλαιότερες οικογένειες οινοποιών της Ελλάδας.

Αυτή η μοναδική ιστορία 125 χρόνων εκτυλίσσεται παράλληλα με σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της χώρας. Σήμερα η οικογένεια Τσάνταλη με σεβασμό στην πολύτιμη κληρονομιά της αποτελεί τον πλέον σημαντικό πρεσβευτή της ελληνικής οινοποιίας και αποσταγματοποιίας εκτός συνόρων με παρουσία σε 55 χώρες.

Transcript

Η «Ευάγγελος Τσάνταλης» δραστηριοποιείται αμπελουργικά σε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα.

Σ’ όλες αυτές τις περιοχές, παράγουμε σταφύλια και τα οινοποιούμε.

Είναι μία δουλειά που φαντάζει απλή.

Είναι μία δουλειά όμως πάρα πολύ δύσκολη, απαιτεί το συνδυασμό πάρα πολλών επιστημόνων και πολύ βαθιά γνώση.

Δεν είναι όμως μόνο ο καιρός που αλλάζει, αλλάζει η νομοθεσία, αλλάζουν οι διαθέσεις του καταναλωτή, αλλάζουν οι ποικιλίες που καλλιεργούμε, αλλάζει η γνώση που έχουμε επάνω τόσο στην αμπελουργία όσο και στην οινοποίηση.

Αν σ’ όλα αυτά προσθέσεις το ότι έχει αλλάξει και ο άνθρωπος, έχουμε βιώσει ήδη μία γενιά που έχει φύγει από την παντελή έλλειψη καταγραφών και εντολών και έχουμε περάσει σε αμπελουργούς που δουλεύουνε με smartphone και υπολογιστές.

Κάποιος μπορεί να φτάσει στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού πολύ εύκολα, πρέπει να παράξει πολύ καλά κρασοστάφυλα. Ας μη ξεχνάμε το ότι το κρασί ουσιαστικά παράγεται στο αμπέλι, στο οινοποιείο απλά αποφεύγεις να το χαλάσεις.

Η ποιότητα του κρασιού, για να  μπορέσουμε να πετύχουμε ένα ποιοτικό κρασί, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε τα σταφύλια και η οινοποίηση που ακολουθεί να γίνει με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να υπάρχει αφενός η μοναδικότητα της ποικιλία και της περιοχής στην οποία καλλιεργείται, αφετέρου όμως να υπάρχει και η υπογραφή των ανθρώπων που δημιούργησαν το σταφύλι και το κρασί.

Το κρασί, το ελληνικό κρασί έχει να διαβεί ένα πολύ ανηφορικό δρόμο. Ας μην ξεχνάμε το ότι στο εξωτερικό σ’ όποιον μιλούσες κάποτε για ελληνικό κρασί, ερχόταν στο μυαλό του η ρετσίνα.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα εμπόδια, χρειάστηκε η δουλειά πολλών ανθρώπων.

Ο Ευάγγελος Τσάνταλης ανέστησε μπορούμε να πούμε αμπελουργικά πάρα πολλές περιοχές στη Βόρειο Ελλάδα, έδωσε στους ανθρώπους να καλλιεργούνε κλίματα, τους έμαθε την αμπελοκαλλιέργεια.

Αυτό τον καιρό βρισκόμαστε σε μία φάση τόσο αναμπέλωσης όσο και επέκτασης των ιδιόκτητων αμπελώνων.

Αρχίζουμε και χρησιμοποιούμε την ευφυή, την έξυπνη αμπελουργία. Χρησιμοποιούμε gps, χρησιμοποιούμε δορυφόρους, χρησιμοποιούμε εικόνες που έχουν φασματικές υπογραφές, για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα των σταφυλιών, να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα μέσα στο ίδιο το αμπελοτόπι αν χρειαστεί και να βγάλουμε διαφορετικά προϊόντα.

Είμαι ο Γιώργος Σαλπιγγίδης και είμαι διευθυντής του αμπελουργικού τμήματος της «Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.».

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία/Post Production: Πάνος Τσιροζίδης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζωγραφάκης
  • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: DigitalWise – Νίκη Οικονομοπούλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Νίκη Οικονομοπούλου
  • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων και ενεργειών που υλοποιεί το LoveGreece.com, με στόχο την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από τα πρόσωπα χαρισματικών Ελλήνων που σηματοδοτούν την εξωστρεφή Ελλάδα.

Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο Life Gallery athens για την ευγενική φιλοξενία του και τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των γυρισμάτων.