Αλεξάνδρα Θεοχάρη, Klotho leaders stamp

Αντλώντας έμπνευση από την παραδοσιακή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη, η Klotho δημιουργεί μοναδικά και διαχρονικά αντικείμενα ανώτερης ποιότητας που συνδυάζουν την κρητική παράδοση και τεχνική με μοτίβα και χρώματα που συμβαδίζουν με τις σύγχρονες τάσεις και τον τρόπο ζωής.

Κείμενο συνέντευξης

Η Klotho είναι μια νέα εταιρία. Έχει δυο χρόνια ζωής. Παρ ‘όλα αυτά η ιδέα και η έμπνευση για τη δημιουργία της προϋπήρχε. Και προέκυψε, όταν κατάλαβα ότι η μόδα και η παράδοση, δυο πράγματα που αγαπώ πραγματικά πολύ, θα μπορούσαν να συνδυαστούν άψογα με την τέχνη της υφαντικής, μια λίγο παραγκωνισμένη τέχνη, αλλά μια τέχνη που πραγματικά έχει πολλά πράγματα να δώσει.

Τα προϊόντα μας είναι ρούχα και τσάντες, που φτιάχνονται με παραδοσιακές τεχνικές και μπορεί να τα βρει κανείς σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα, στην ελληνική αγορά, αλλά και στο χώρο μας, στο στούντιο που έχουμε στην Κρήτη, το οποίο είναι στούντιο υφαντικής και showroom συγχρόνως.

Η έμπνευση μπορεί να έρθει από παντού, αρκεί να είσαι χαλαρός και να μπορείς να τη δεχτείς. Μπορεί να έρθει από μια παραδοσιακή στολή, από μια χαλαρή βόλτα στην παλιά πόλη ή στη θάλασσα, από μια επίσκεψη σε μια γκαλερί.

Όλη η διαδικασία γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο ύφανσης. Δεν είναι καθόλου μηχανοκίνητη διαδικασία. Δηλαδή, το μοτίβο επιλέγεται και υφαίνεται στον παραδοσιακό ξύλινο αργαλειό, όπως τον ξέραμε από τις γιαγιάδες μας. Αυτό θεωρώ είναι κάτι που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό και είναι και κάτι που προσδίδει πολιτισμική αξία στο προϊόν.

Η εταιρία μας στηρίζει την τοπική οικονομία, καθώς έχουμε επιλέξει συνειδητά όλη η διαδικασία παραγωγής από τη στιγμή που παίρνουμε το νήμα, μέχρι που θα καταλήξουμε στο τελικό προϊόν να γίνεται στον τόπο μας, στο Ρέθυμνο.

Οι αξίες της εταιρίας μας είναι η υπευθυνότητα, σεβασμός στην παράδοση, ποιότητα, διάσωση και διάδοση μιας παραδοσιακής τεχνικής, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ήταν υπό εξαφάνιση.

Πραγματικά η ανταπόκριση από τους καταναλωτές ήταν κάτι που μας έδωσε δύναμη και πολύ κουράγιο να συνεχίσουμε. Γιατί, αν δεν υπήρχε η θετική ανταπόκριση, αν δεν υπήρχανε τα καλά λόγια από τους καταναλωτές και από ανθρώπους που βλέπουν τη δουλειά μας, νομίζω πως δεν θα υπήρχε και ο λόγος να συνεχίσουμε.

Οι Έλληνες αγαπούν τα ελληνικά προϊόντα, βλέπουν όλη αυτή τη στροφή που γίνεται στο δημιουργικό κομμάτι και πραγματικά τα αγαπάνε και τα αγκαλιάζουν και προσπαθούν όσο μπορούν να τα στηρίξουν.

Η εταιρία μας επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, εστιάζει στον άνθρωπο, σέβεται τον τεχνίτη, βοηθά την τοπική οικονομία και επιλέγει υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον.

Όλες οι στιγμές στην Klotho μέχρι τώρα είναι πάρα πολύ σημαντικές για μας. Όταν ξεκινάς να στήσεις μια επιχείρηση από το μηδέν, και μάλιστα έχεις σαν σκοπό να διασώσεις και να διαδώσεις μια παραδοσιακή τέχνη, που για πάρα πολύ καιρό ήταν στην αφάνεια, όπως είναι η υφαντική, κάθε στιγμή, κάθε μικρή επιτυχία για μας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

Αυτό που μου έχει μείνει ανεξίτηλο είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν ξένα τηλεοπτικά κανάλια για την παράδοση, τον πολιτισμό της Ελλάδας, αλλά και ειδικότερα της Κρήτης.

Και πιο συγκεκριμένα, μεγάλο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, μας συμπεριέλαβε στο ντοκιμαντέρ που ετοίμασε με θέμα την Κρήτη και παρουσίασε όλη τη διαδικασία προετοιμασίας των νημάτων και ύφανσης σε παραδοσιακό αργαλειό.

Ένας από τους στόχους μας είναι να προβάλλουμε και τις αξίες του Έλληνα. Γιατί τον τελευταίο καιρό έχει παρεξηγηθεί. Θέλουμε να δείξουμε ότι ο Έλληνας είναι εργατικός, έχει φιλότιμο, έχει όνειρα, ακόμα και μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να ονειρεύεται, να δημιουργεί και να εργάζεται σκληρά.

Είμαι η Αλεξάνδρα Θεοχάρη και είμαι founder της εταιρίας Klotho.

Συντελεστές:

  • Σκηνοθεσία/Post Production: Χρήστος Δρούτσας
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Δρούτσας
  • Ήχος: Λίνα Πετριανού
  • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: DigitalWise – Νίκη Οικονομοπούλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Νίκη Οικονομοπούλου
  • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου
  • Project Advisor: Βασίλειος Μπαρτζώκας

Ευχαριστούμε το Life Gallery athens στην Εκάλη, μέλος της bluegr Hotels & Resorts για τη φιλοξενία.