Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εικαστικών εκθέσεων και δράσεων πραγματοποιείται η Μύκονος Μπιενάλε 2015, σε επιμέλεια της διεθνώς καταξιωμένης εικαστικού Λυδίας Βενιέρη. Στόχος, να δημιουργηθεί σε πείσμα των καιρών ένα κλίμα αισιοδοξίας ενάντια όχι μόνο στο ψυχολογικό αδιέξοδο που δημιουργεί η κρίση, αλλά και στην αρνητική εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό.

«Σαν δηλητήριο τα νέα του κόσμου χύνονται μέσα μας καθημερινά τυλίγοντάς μας στην μελαγχολία της λήθης, βυθίζοντας τη συνείδηση σε χειμερία νάρκη, αναζητώντας στην αδράνεια λίγη γαλήνη για να αντέξουμε ως το τέλος», σημειώνει η Βενιέρη. «Ωστόσο, λέγεται πως, αν σε τσιμπήσει ταραντούλα, ο μόνος τρόπος για να σωθείς από τη θανατηφόρα δαγκωματιά της είναι να χορεύεις μερόνυχτα, χοροπηδώντας απ’ τον πόνο, μένοντας ξύπνιος, γιατί αν αφεθείς κι αποκοιμηθείς, χάθηκες. Μια τέτοια τρελή γιορτή αφύπνισης είναι η Μύκονος Μπιενάλε, γι’ αυτό και το θέμα του 2015 είναι το Αντίδοτο. Τι είναι το αντίδοτο; Είναι η αγάπη; Η δύναμη; Ή μήπως τα μάγια; Ανέκαθεν οι καλλιτέχνες, οι επιστήμονες, οι μάγειροι κι οι μάγοι αναζητούν την απάντηση στην αιωνιότητα, τη φιλοσοφική λίθο, στα μαγικά περάσματα. Κι είναι η αναζήτηση η ίδια που κρατά την απάντηση, μιας και ψάχνοντάς την, διάβηκαν ήδη τα πρώτα βήματα του Μεγάλου Χορού της Αφύπνισης».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο θα εκτίθενται σε μουσεία και άλλους χώρους της Μυκόνου, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 27-29 Αυγούστου 2015, με Φεστιβάλ και Workshop Χαρταετού, Τρύγο, Απονομή Βραβείου Byron στον Daniel Lommel και την Τελετή Λήξης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δείτε τη Λυδία Βενιέρη να μιλά για την Ελλάδα ως έμπνευση εδώ.

 

Kite artists Melanie Walker and George Peters

mykonos_biennale_2013-photo_by-Tassos_Vrettos-06