Αντώνης Ντατζόπουλος, HBA UK leaders stamp

Ο Αντώνης Ντατζόπουλος είναι ο πρόεδρος της Helenic Bankers Associaion-UK. H ΗBA δημιουργήθηκε το 1994 με στόχο τη δημιουργία νέων συνεργασιών και επιχειρηματικών συνδιαλλαγών μεταξύ των τραπεζιτών και του ευρύτερου χρηματο-οικονομικού τομέα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέσα από τις δραστηριότητες τους βοηθούν τα μέλη τους να εκπαιδεύονται διαρκώς, να κάνουν networking, αλλά και να παρουσιάσουν την επαγγελματική τους ταυτότητα στο City του Λονδίνου.

Κείμενο Συνέντευξης

Η Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτων Λονδίνου δημιουργήθηκε πριν απο 20 και χρόνια, ξεκίνησε σαν ένα κλαμπ τραπεζών , ελληνικών τραπεζών με σκοπό να αναδείξει τη δραστηριότητα των Ελλήνων στο εξωτερικό , τη δραστηριότητα των Ελλήνων στη Βρετανία , να τους βοηθήσει να ενωθούν και να κάνουν περισσότερο networkin μεταξύ τους και ουσιαστικά να στηρίξει την προσπάθειά τους στο city του Λονδίνου.

Τα μέλη μας πρακτικά ωφελούνται από τη δραστηριότητα που κάνουμε εμείς σαν HBA Board.  Αυτό γίνεται με δύο βασικούς τρόπους. Ο ένας είναι μέσω μεγαλύτερων events τα οποία έρχονται σε μορφή είτε lecture, είτε κάποιας διάλεξης είτε κάποιου Mini συνεδρίου ή ημερίδας. Ο δεύτερος τρόπος είναι και από το interaction που έχουν και με τα senior members του association αλλά και με τους προσκεκλημένους που φέρνουμε.

Το θέμα του Greece and growth για μας ειναι πολύ σημαντικό. Θεωρούμε ότι ανάτυξη στη χώρα μπορεί να έρθει και προσπαθούμε είτε μέσα από τα pr που κάνουμε, με τη συμμετοχή διαφόρων ομιλητών αλλά και από την καθημερινή μας δραστηριότητα να βρούμε τρόπους με τους οποίους να βοηθήσουμε την ελληνική μεριά, είτε σε ιδιωτικό είτε σε κρατικό επίπεδο να βρει λύσεις ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές ιδέες για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να τις βάλουμε όλες μαζί και να δημιουργήσουμε μια στρατηγική. Εμείς σαν Hellenic Bankers Associations, αυτό που μπουρούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε αυτήν την κατεύθυνση, δίνοντας μια κατεύθυνση ή μια εικόνα του τι περιμένει η ξένη επενδυτική κοινότητα, τι περιμένουν οι ξένες τράπεζες και πώς θα μπορούσαν αυτές να συμμετέχουν στην επαναδραστηριοποίηση και επανατοποθέτηση του κράτους, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών στο διεθνή χώρο.

Ο τουρισμός, η ναυτιλία είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε αυτοί να τραβήξουν μπροστά την Ελλάδα. Επίσης η καινοτομία, οι Έλληνες είναι πάρα πολύ καλοί στο να σκέφτονται έξυπνες ιδέες. Αυτές βέβαια οι ιδέες πρέπει να γίνουν και επιχειρηματικά αληθινές, να μπορούν να παρουσιαστούν σε επενδυτές που ακόμα αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετό λίγο δρόμο μέχρι να το καταφέρουμε.

Θα έλεγα οτι το 50% των μελών μας είναι κάτω από 30 και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, γιατί ίσως αυτός ο κόσμος αποφασίσει να επιστρέψει, φέρνοντας μαζί του τεχνογνωσία η οποία υπάρχει στο εξωτερικό, και αυτό είναι παρα πολύ σημαντικό. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, ο δρόμος είναι δύσκολος στο να αλλάξουμε, αλλά με τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής πολύ σημαντικά, μπορούμε να συμμετέχουμε κα να έχουμε πιο διεθνή παρουσία και αυτό έχουμε αρχίσει και το βλέπουμε.

Είμαι αισιόδοξος και αλλιώς δεν θα έκανα και αυτή τη δουλειά, και δεν θα συμμετείχα στο HBA. Το έργο μας είναι να δείξουμε αυτή την αισιοδοξία , να δημιουργήσουμε μια αισιοδοξία η οποία μπορεί να γίνει μοχλός για περισσότερες ιδέες για περισσότερη δραστηριότητα τόσο από τους Έλληνες στο εξωτερικό όσο και από τους Έλληνες στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία/Post Production: Μιχάλης Φελάνης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μιχάλης Φελάνης, Κώστας Φελάνης
  • Ήχος: Κώστας Φελάνης
  • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: Έλενα Πριοβόλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Έλενα Πριοβόλου
  • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου
  • Γενική Διεύθυνση: Βασίλειος Μπαρτζώκας