Χριστίνα Στριμπάκου, LIÁ Cultivators leaders stamp

Η Χριστίνα Στριμπάκου και ο αδερφός της Κωνσταντίνος, με εξειδίκευση στην παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, ίδρυσαν τη LIÁ Cultivators με στόχο να μοιραστούν με τον κόσμο ένα 100% φυσικό προϊόν, συνδυάζοντας τα υψηλά standards παραγωγής αλλά και τις αξίες μίας οικογενειακής επιχείρησης. Το ελαιόλαδο LIÁ παράγεται στον ελαιώνα της οικογένειας Στριμπάκου στη Μεσσηνία και απ’ εκεί ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Παράλληλα, έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε διεθνής διαγωνισμούς και έχει συμπεριληφθεί σε καταλόγους ποιότητας.

Κείμενο συνέντευξης

Στην αρχή της οικονομικής κρίσης ένας Ολλανδός φίλος κατέφτασε από την Ολλανδία στη Μεσσηνία με το ποδήλατο.

Μία μέρα όταν είχαμε ανέβει σε ένα λοφάκι ο φίλος μου είπε, μα κοίτα όλα αυτά τα ελαιόδεντρα ο πλούτος είναι μπροστά σου και δεν το βλέπεις. Έτσι, δύο μέρες αργότερα με τον αδερφό μου Κωνσταντίνο που ειδικεύεται στην παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη LIÁ Cultivators, αποφασίσαμε λοιπόν να μοιραστούμε το πολυτιμότερο αγαθό της γης μας το ελαιόλαδο LIÁ.

Είμαστε ιδιοκτήτες ενός πανέμορφου ελαιώνα που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας και ειδικευόμαστε στην παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου 100% από κορωνέικη ποικιλία.

Αρχικά, νομίζω ότι ξεχωρίζει η ποιότητα, το LIÁ σύμφωνα με το παγκόσμιο ranking ελαιόλαδου βρίσκεται στο τοπ τρία των καλύτερων ελαιόλαδων κορωνέικης ποικιλίας.

Και σίγουρα ο κόσμος μας αγαπά, γιατί συνδυάζουμε τα υψηλά standard παραγωγής και τις αξίες μίας οικογενειακής επιχείρησης. Μία φορά ένας συνεργάτης μου είπε χαρακτηριστικά, κάθε φορά που δοκιμάζω το LIÁ εκτός από τις γεύσεις και τα αρώματα της φύσης σας γεύομαι και την αγάπη με την οποία είναι φτιαγμένο.

Νομίζω ότι το κλειδί είναι ότι το design κρύβει ένα τέλειο προϊόν. Έχει τραβήξει την προσοχή πολλών συνεργατών και καταναλωτών αλλά είναι πλέον αναγνωρίσιμο ότι το λευκό, κομψό μπουκάλι παράγεται από τα αδέρφια Στριμπάκου. Επίσης, και το λογότυπο κρύβει τη δική του ιστορία.

Το λογότυπο απεικονίζει από τη μία πλευρά το παλιό, την παλιά μυλόπετρα που συνήθιζαν να παράγουν το ελαιόλαδο και έχει προστεθεί ένας νέος κύκλος. Αυτή είναι η εξελικτική πορεία της παραγωγής του ελαιόλαδου από τον παραδοσιακό στο σύγχρονο τρόπο.

Ο βασικός μας στόχος είναι να μοιραστούμε με τους καταναλωτές μας ένα 100% φυσικό προϊόν το οποίο θα παράγεται, όπως η φύση και η επιστήμη ιδανικά θέτουν. Αυτές είναι οι αξίες που αναζητούν όλο και περισσότερο οι καταναλωτές στο εξωτερικό. Αναζητούν, δηλαδή, φυσικά προϊόντα και θέλουν να ξέρουν το πρόσωπο πίσω από αυτά. Αυτό είναι που κάνει με επιτυχία το LIÁ.

Τον τελευταίο καιρό νομίζω ότι οι νέοι επιχειρηματίες έχουν βγει για τα καλά στην αρένα της παγκόσμιας αγοράς και νομίζω ότι αυτό είναι υπέροχο. Διαρκώς γνωρίζω νέα άτομα που ασχολούνται με παραδοσιακά ή ακόμα και νέα προϊόντα.

Το μόνο που με προβληματίζει είναι το γεγονός ότι τα ελληνικά προϊόντα σε χώρους υψηλής γαστρονομίας είναι σχετικά άγνωστα.

Το ελαιόλαδο LIÁ έχει βραβευτεί με 12 χρυσά βραβεία σε διεθνής διαγωνισμούς σε όλον τον κόσμο και έχει συμπεριληφθεί σε καταλόγους ποιότητας.

Νομίζω ότι οι Έλληνες, ειδικά τα νέα παιδιά που έχουμε επιχειρήσει να μπούμε σε αυτόν τον παραδοσιακό κλάδο, θα πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά ώστε να βοηθήσουμε την αναγνωρισιμότητα του ελληνικού ελαιόλαδου στο εξωτερικό και μετά να διεκδικήσουμε τη θέση στην αγορά που μας ανήκει.

Είμαστε κυρίως εξαγωγική εταιρεία αφού το 90% των πωλήσεων μας είναι προς το εξωτερικό.

Θεωρώ ότι όλος ο κόσμος αγαπά την Ελλάδα και την ελληνική κουλτούρα.

Το στοίχημα είναι να διατηρήσουμε και να επικοινωνήσουμε τις αξίες αυτές μέσω του Lia ως πρεσβευτή της μεσογειακής διατροφής.

Το LIÁ έχει γίνει η αφορμή γνωριμίας με υπέροχους ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης που από συνεργάτες γίνονται φίλοι. Οι άνθρωποι που αγαπούν το καλό ελαιόλαδο έχουν και μία διαφορετική κουλτούρα. Και όλη αυτή η κοινωνική συναναστροφή αποτελεί έμπνευση και κινητήριο δύναμη για την εξελικτική μου πορεία.

Είμαι η Χριστίνα Στριμπάκου και είμαι co-founder της LIÁ Cultivators.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία/Post Production: Χρήστος Δρούτσας
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Δρούτσας
  • Ήχος: Λίνα Πετριανού
  • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: DigitalWise – Νίκη Οικονομοπούλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Νίκη Οικονομοπούλου
  • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου
  • Project Advisor: Βασίλειος Μπαρτζώκας

Ευχαριστούμε το Life Gallery athens στην Εκάλη, μέλος της bluegr Hotels & Resorts για τη φιλοξενία.