Χρήστος Ζαφειράκης, Κτήμα Ζαφειράκη leaders stamp

Ένα μοναδικό οινοποιείο για τα πρότυπά του, το οποίο ιδρύθηκε στην περιοχή του Τυρνάβου το 2012. Η οικογένεια Ζαφειράκη ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή συγκεκριμένη περιοχή για περισσότερο από 100 χρόνια.

Κείμενο συνέντευξης

Ξεκίνησα την οινοπαραγωγή το 2005 μετά από τέσσερα χρόνια σπουδές στην Αθήνα και μετά άλλα τέσσερα χρόνια δουλειά και εργασία στην Ιταλία, αποφάσισα να αξιοποιήσω την οικογενειακή περιουσία.

Το σημαντικό σε εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν να αποφασίσω τη μορφή και το στυλ και το ύφος το οποίο θα έπρεπε να δώσω στην επιχείρηση που είχα, που ήθελα να χτίσω.

Έτσι λοιπόν ανέλυσα τα δεδομένα και διάλεξα τον τρόπο με τον οποίο θα αποκτούσαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις παγκόσμιες αγορές τα προϊόντα μου. Ένα από αυτά ήταν και η τοπική ποικιλία Λημνιώνα με την οποία ασχολούμαστε με ιδιαίτερο πάθος από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα.

Προσπαθούμε μέσα από τη δουλειά μας να δείξουμε την ιδιαιτερότητα του εδάφους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσφέρει και πραγματικά τα προϊόντα από την ποικιλία αυτή χαίρουν μία ιδιαίτερη αναγνώριση στην παγκόσμια αγορά.

Ποιοτικό είναι ένα προϊόν γενικά, όχι μόνο για το κρασί, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες του καταναλωτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και δεν προκαλεί κακό στην υγεία. Αυτός είναι ο ορισμός.

Κάθε παραγωγός όμως στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί, να προσφέρει κάτι, τη συγκίνηση που αναζητά ο καταναλωτής, προσδίδει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιθυμεί εκείνος.

Για εμάς, ποιότητα όσων αφορά και την ποικιλία Λημνιώνα έχει να κάνει σχέση με την έκφραση του χαρακτήρα της γης και της ποικιλίας, όσο γίνεται περισσότερο. Σκοπός δηλαδή του κτήματος είναι να αναδείξουμε την ιδιαιτερότητα του εδάφους και της ποικιλίας, να το προστατέψουμε με τη δουλειά μας μέσα στο οινοποιείο και να το κλείσουμε στη φιάλη.

Το κρασί γενικότερα είναι πάρα πολύ σημαντικό προϊόν, όχι μόνο για την Ελλάδα και για τις άλλες μεσογειακές χώρες και ειδικά για την Ελλάδα το οποίο είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι από αυτό που αποκαλούμε μεσογειακή διατροφή.

Έτσι, με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προσελκύσουμε πάρα πολλούς παγκόσμιους καταναλωτές πλέον να δοκιμάσουν τις – τα υπέροχα ελληνικά κρασιά και τα υπέροχα ελληνικά πιάτα που συνδυάζονται, δίνοντας έτσι ακόμα ένα λόγο και κίνητρο να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Θεωρούμε ότι είναι μία πολυδύναμη ποικιλία αυτή, άρα θεωρώ ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα εκτός από το κόκκινο κρασί και από το ροζέ να φτιάξουμε κι ένα ροζέ αφρώδες από την ποικιλία Λημνιώνα το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης και τα πρώτα αποτελέσματα θα τα έχουμε σε ένα χρόνο από σήμερα.

Ονομάζομαι Ζαφειράκης Χρήστος και είμαι ο οινολόγος και ιδιοκτήτης του κτήματος Ζαφειράκη.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία/Post Production: Πάνος Τσιροζίδης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζωγραφάκης
  • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: DigitalWise – Νίκη Οικονομοπούλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Νίκη Οικονομοπούλου
  • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων και ενεργειών που υλοποιεί το LoveGreece.com, με στόχο την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από τα πρόσωπα χαρισματικών Ελλήνων που σηματοδοτούν την εξωστρεφή Ελλάδα.

Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο Life Gallery athens για την ευγενική φιλοξενία του και τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των γυρισμάτων.