Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη και η πρωτοβουλία LoveGreece.com στηρίζουν το «Contemporary Minoans».

Στην Κρήτη θα βρεθούν για πρώτη φορά σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί που εμπνέονται και προβάλλουν διεθνώς τον Μινωικό πολιτισμό, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Το Πολιτιστικό διήμερο «Contemporary Minoans» με στόχο την ανάδειξη της διαχρονικής επιρροής και ευρείας αποτύπωσης του Μινωικού Πολιτισμού στην παγκόσμια σκηνή της σύγχρονης δημιουργίας, συνδιοργανώνουν ο φορέας πολιτισμού Branding Heritage, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η Βρετανική Σχολή Αθηνών και η Περιφέρεια Κρήτης στις 11-12 Μαΐου 2018 στην Κνωσό και το Ηράκλειο Κρήτης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Συγκεκριμένα, η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στην αναβίωση της Μινωικής γαστρονομίας και θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Η εκδήλωση «Cooking like Minoans» περιλαμβάνει γεύμα το οποίο θα ετοιμάσει η αρχαιολόγος και ιδρύτρια του Minoan Tastes, Δρ. Jerolyn Morisson, εμπνευσμένο από τη διατροφή των Μινωιτών, και ξενάγηση στο ερευνητικό κέντρο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κνωσό (Βίλα Αριάδνη) από τον Διευθυντή της Σχολής, καθηγητή John Bennet και τον Επιμελητή Κνωσού, Δρ. Κωστή Χρηστάκη.

Η δεύτερη μέρα πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και περιλαμβάνει ανοικτό πολιτιστικό διάλογο με θέμα «O Μινωικός πολιτισμός εμπνέει σύγχρονους δημιουργούς» με ομιλητές διακεκριμένους αρχαιολόγους, επιστήμονες, δημοσιογράφους και διεθνούς φήμης δημιουργούς, όπως οι Σοφία Κοκοσαλάκη, (τιμητική διάκριση), Γιάννης Τσεκλένης, Χριστίνα Μαρτίνη, (Ancient Greek Sandals), Μαρέβα Γκραμπόφσκι, Δήμητρα Κολοτούρα (Zeus & Δione), δημοσιογράφος Έλις Κις (περιοδικό «Κ», εφ. Η Καθημερινή), Γιώργος Παπαλέξης, (Οίκος Ζολώτας), Πολίνα Σαπουνά-Έλλις, Φαίη Χατζή, Νίκος Κουτσιανάς (Apivita), Όλγα Σταυροπούλου (Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε. & knowl), Δρ. Bernice Jones (Αρχαιολόγος – Ιστορικός Τέχνης), Νώτα Δημοπούλου, (Αρχαιολόγος, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου) και Δρ. Στέλλα Σπαντιδάκη (Aρχαιολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος ARTEX).

Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη τιμάται στον τόπο καταγωγής της, την Κρήτη.

Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το φορέα πολιτισμού Branding Heritage τιμούν τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη για την προσφορά της στην ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς και, ιδιαίτερα, της κρητικής της καταγωγής και μινωικής της επιρροής, ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας στην παγκόσμια σκηνή της μόδας.

Το διήμερο πραγματοποιείται υπό τις αιγίδες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, με την υποστήριξη επιχειρήσεων και φορέων: Aegean Airlines, Apivita, Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη, LoveGreece.com, Creta Farms, Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε., Minoan Lines, SuperMarket Χαλκιαδάκης, κρασιά Λυραράκης, White Cover Design Studio.

Δείτε το Πρόγραμμα.

Αίτηση εγγραφής