Δημήτρης Κουτσολιούτσος, Farmers Republic leaders stamp

To Farmers republic δεν είναι απλώς η πρώτη στεγασμένη αγορά πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων –νωπών και τυποποιημένων– στην Ελλάδα. Είναι επίσης ένα ηλεκτρονικό κατάστημα όπου μπορεί κάθε παραγωγός βιολογικής καλλιέργειας να δημιουργήσει χωρίς κόστος το προφίλ του και να διαθέσει τα προϊόντα του τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπάρχει δυνατότητα αεροπορικής αποστολής με χαμηλό κόστος και παράδοση παραγγελιών την επόμενη μέρα.

Ο ιδρυτής, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, έκανε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του Farmers Republic το 2012, με τη διαδικτυακή πλατφόρμα «Γίνε Αγρότης» (www.gineagrotis.gr), που επέτρεπε στους καταναλωτές να «νοικιάσουν» ένα κομμάτι γης από κάποιο αγρότη και να του ζητήσουν να καλλιεργήσει συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε να λαμβάνουν κάθε εβδομάδα τα δικά τους φρέσκα λαχανικά. Η επιτυχία του εγχειρήματος οδήγησε στην ίδρυση του πρώτου φυσικού καταστήματος και του ηλεκτρονικού καταστήματος Farmers Republic τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ η ζήτηση οδήγησε στην έναρξη αποστολών σε χώρες της Ε.Ε. τον Μάιο της ίδιας χρονιάς.

Στόχος του Farmers Republic είναι η άμεση διασύνδεση των παραγωγών βιολογικών προϊόντων με τους καταναλωτές, με έμφαση στον ποιοτικό έλεγχο και τις σχετικές πιστοποιήσεις. Για τους καταναλωτές, το κέρδος είναι η εξασφάλιση της προέλευσης και της ποιότητας των βιολογικών προϊόντων που προμηθεύονται, και η άνεση που προσφέρει ο στεγασμένος χώρος του Farmers Republic, ή η δυνατότητα παραγγελίας για παράδοση στο σπίτι. Οι παραγωγοί μπορούν να ωφεληθούν επιπλέον με μια σειρά υπηρεσιών συμβουλευτικής, logistics και marketing, ώστε να ενισχύσουν όχι μόνο την παρουσία τους στην αγορά, αλλά, πολύ πριν από αυτό, την αποδοτικότητά τους.

Στο Farmers Republic φιλοξενούνται περισσότεροι από 300 παραγωγοί βιολογικών προϊόντων. Στο ισόγειο του καταστήματος στη Νέα Ερυθραία διατίθενται με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενώ λειτουργούν ακόμη τμήματα κρεοπωλείου και ιχθυοπωλείου. Στο υπόγειο βρίσκονται τα είδη παντοπωλείου, από συσκευασμένα τρόφιμα μέχρι βιολογικά απορρυπαντικά.

Εκτός από καινούργια καταστήματα εντός της χώρας, δύο στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, το 2015 θα ανοίξει Farmers Republic στη Γενεύη της Ελβετίας, διευρύνοντας την πεδίο δράσης και εκτός των συνόρων της Ε.Ε. Τον Οκτώβριο του 2014 το Farmers Republic εντάχθηκε στο διεθνές δίκτυο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Endeavor, που επιλέγει και στηρίζει τους πιο υποσχόμενους επιχειρηματίες ανά τον κόσμο, με τη βοήθεια κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών και επενδυτών παγκοσμίως.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία & Post Production: Αλέξης Σκουλίδης
  • Μακιγιάζ: Ρούλα Λυμπεροπούλου
  • Δημοσιογραφική Επιμέλεια – Κείμενα: Πάρης Κορμαρής
  • Γενική Διεύθυνση: Αγάπη Τσακπίνογλου