Την πιο πρόσφατη συλλογή της παρουσίασε η Ελληνίδα σχεδιάστρια με καταγωγή από την Κρήτη, Μαρία Βυτινίδου, στις 16 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ελληνική Μόδα: 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας» ως προσκεκλημένη του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης.

Πριν από 20 χρόνια, η σχεδιάστρια αποφάσισε να φύγει από την Κρήτη για να σπουδάσει Fashion Design & Business στο Λονδίνο, όπου και εργάστηκε σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Αυτή η απόφαση της βγήκε σε καλό, καθώς εν μέσω κρίσης, κατάφερε να δημιουργήσει μια καινοτόμο επιχείρηση στον χώρο της ελληνικής μόδας, τη Σχολή AthensFashionClub.

Η εξέλιξη της Athens Fashion Club στην πιο πρωτοποριακή σχολή μόδας στην Ελλάδα, σφραγίστηκε με διακρίσεις από διεθνείς επιχειρηματικούς διαγωνισμούς και εκθέσεις, όπως η Premiere Vision στο Παρίσι. Οι συλλογές «Maria Vytinidou Eco Luxury Design Brand» χαρακτηρίζονται από τη σύνθεση πολυτελών αλλά sustainable υλικών, όπως organic cotton, μετάξι από το Σουφλί και χειροποίητα υφαντά από την Κρήτη. Επιπλέον, η Μαρία Βυτινίδου παρουσίασε φέτος τα πρώτα γυναικεία στιβάνια, ένα παραδοσιακό ανδρικό υπόδημα της Κρήτης σε σύγχρονο design, αποκλειστικά για μοντέρνες γυναίκες που επιθυμούν λειτουργικότητα και κομψότητα σε αρμονία με την παράδοση.

Τις συλλογές της προωθεί σε εμπορικές εκθέσεις στο εξωτερικό, καθώς τα κόστη παραγωγής είναι μεγάλα στην Ελλάδα και η ελληνική αγορά δεν ευνοεί τα ποιοτικά και ακριβά προϊόντα. Με τον σύζυγό της Ευάγγελο Δημητρακόπουλο, ο οποίος είναι Κλωστοϋφαντουργός Μηχανικός, αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες στην προσπάθεια εξέλιξης των κρητικών υφαντών σε σύγχρονα.

Η σχεδιάστρια αναφέρει χαρακτηριστικά: «H υφαντική στην Κρήτη για να γίνει σύγχρονη, απαιτεί πρώτα απ’ όλα ανανεωμένο και όχι επαναλαμβανόμενου τύπου τουριστικό design, πρόσβαση σε νέα υλικά, εκπαίδευση πάνω σε νέες τεχνικές ύφανσης, επιχειρηματική αντίληψη και πάνω από όλα έναν Σχεδιαστή Μόδας που θα ενσωματώσει το χειροποίητο υφαντό με σύγχρονο τρόπο στον σχεδιασμό της συλλογής του.»

Έχοντας ως προσωπικό της όραμα την προβολή της Κρήτης στο εξωτερικό, σχεδιάζει μέσα στο επόμενο έτος να δημιουργήσει το Ινστιτούτο Σύγχρονης Υφαντικής, με σκοπό να αναβαθμίσει την παραγωγή των υφαντών μέσα από την εκπαίδευση, και να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργατών που θα καθιερώσει τα ελληνικά προϊόντα σε διεθνές επίπεδο.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.