Ο τιμητικός ρόλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023 δόθηκε στην Ελευσίνα, μια πόλη με πλούσια ιστορία που μέσα από αυτή την ευκαιρία θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας οραματίζεται την Ελευσίνα ως ένα «άτυπο, ωμό μουσείο που θα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ελευσίνα και τη μετάβασή της σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με επίκεντρο τον πολιτισμό». Η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της Ελευσίνας θα ενισχύσει αυτό το όραμα και όπως ανέφερε η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Μαρία Παναγίδου «Ο βασικότερος στόχος του θεσμού είναι η παρακαταθήκη, αυτά δηλαδή που θα αφήσει πίσω» για τους ανθρώπους δηλαδή της Ελευσίνας.

To πρόγραμμα ονομάζεται «2023 ELEVSIS», όπου τη θέση του λατινικού U παίρνει το V το ανεστραμμένο ελληνικό Λ. και έχει το συμβολικό τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης» υποδηλώνοντας συμβολικά τη μετάβαση της Ελευσίνας στο νέο εαυτό της μέσω μια βιώσιμης ανάπτυξης με βασικούς πυλώνες τον Άνθρωπο/Κοινωνία, το Περιβάλλον, και την Εργασία.

Φυσικά, θα πραγματοποιηθούν ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις που θα πλαισιώσουν την εξέλιξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που χαρακτηρίστηκε δύσκολο από τους συντελεστές του αλλά ταυτόχρονα σπουδαίο για την μεταμόρφωση της Ελευσίνας και την μελλοντική παρακαταθήκη της.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.