Πολύ πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πλατφόρμας Elevate Greece, της «ηλεκτρονικής πύλης» για τις startups, μέρος της οποίας είναι και το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων. Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, μίλησε στο epixeiro.gr για τη στήριξη που προσφέρεται στις startups, για την καινοτομία που αναπτύσσεται στην Ελλάδα αλλά και για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, μέχρι σήμερα η Ελληνική Πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών έχουν. Το Elevate Greece είναι το απαραίτητο εργαλείο της Πολιτείας για τη στοχευμένη υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, προσφέροντας εξειδικευμένα κίνητρα και ευεργετήματα. Βασικός στόχος του είναι να προωθήσει τη μεταξύ τους δικτύωση, καθώς και την δυνατότητα ανάδειξής τους σε διεθνές επίπεδο. Θα καταγράφεται επίσης η πορεία τους στη βάση κρίσιμων δεικτών, καθιστώντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις πόλο έλξης για επενδυτικούς αγγέλους και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, μπορούν να συμμετέχουν στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και να έχουν πρόσβαση σε οφέλη και χορηγίες από τους Επίσημους Υποστηρικτές του Elevate Greece, οι οποίοι καλούνται να ενισχύσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που σχετίζονται με το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.

Το τελευταίο διάστημα, εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας έχουν επενδύσει στη χώρα μας, είτε μέσω της δημιουργίας Κέντρων Έρευνας και Ανάπτυξης, είτε μέσω της συνεργασίας ή/και εξαγοράς ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Η Ελλάδα διαθέτει σπουδαίο ερευνητικό και επιχειρηματικό ταλέντο, που είναι ικανό να παράγει υπεραξίες τραβώντας το ενδιαφέρον κολοσσών όπως είναι η Microsoft, η EY, η Applied Materials, η Pfizer, η Cisco κ.ά. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον προκειμένου να παραχθούν νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες επιστήμονες.

Επιπλέον, όσον αφορά τις έρευνες της επιστημονικής κοινότητας για τον κορωνοϊό, ο Χρίστος Δήμας τονίζει την εμβληματική δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρχικού προϋπολογισμού 2.450 εκατ. ευρώ, με ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στην Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του Covid19 και φέρνει ήδη αποτελέσματα, ειδικά στο κομμάτι των διαγνωστικών τεστ.

Η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης, ενώ εξελίσσεται με ταχύτερα βήματα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Πηγή: https://www.epixeiro.gr/article/216315