Φώντας Δουλούμης, Ανατολή leaders stamp

Ο αγροτικός συνεταιρισμός κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «ΑΝΑΤΟΛΗ» ιδρύθηκε το 2000 από μία ομάδα αγροτών-παραγωγών κηπευτικών της περιοχής με σκοπό την ισότιμη συνεργασία και αμοιβαία βοήθεια των συνεταίρων μελών του στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και προαγωγή τους, μέσω μιας συνιδιοκτήτης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης. Πρωταρχικός του στόχος η προμήθεια της Ελληνικής αλλά και της διεθνούς αγοράς με προϊόντα κορυφαίας ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας.

Κείμενο συνέντευξης

«Ο τελικός κριτής και ο βασικός παράγοντας επιτυχίας ή αποτυχίας ενός προϊόντος είναι ο τελικός καταναλωτής»

Ξεκινήσαμε, σαν προσπάθεια, πολλά χρόνια πίσω το 1992. Εκείνη τη χρονιά, λοιπόν, μαζευτήκανε 26 ντόπιοι παραγωγοί, αποφάσισαν ότι καλό ήταν να αλλάξουν το σκηνικό εμπορίας και διάθεσης των προϊόντων στην Ιεράπετρα.

Το 1999, πήραμε τη μορφή του συνεταιρισμού και το 2009 γίναμε αυτό που είναι σήμερα η «Ανατολή», Ομάδα Παραγωγών-Αγροτικός Συνεταιρισμός.

Παράγουμε λοιπόν κηπευτικά, αυτά που βλέπετε εδώ στο πιάτο, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, ντομάτες ως επί το πλείστον. Έχουμε μια καλλιεργητική περίοδο που ξεκινάει συγκομιδή από τον Οκτώβριο και τελειώνει Μάη μήνα.

Που θα μας βρείτε; Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα σχεδόν σε όλα τα supermarket. Συνεργαζόμαστε είτε άμεσα με αλυσίδες supermarket είτε έμμεσα προμηθεύουμε εμπόρους, κεντρικές τροφοδοσίες, οι οποίοι με τη σειρά τους προμηθεύουν με προϊόντα τα supermarket.

Αυτός που αποφασίζει για ένα προϊόν αν είναι καλό ή κακό, ο τελικός κριτής και ο βασικός παράγοντας επιτυχίας ή αποτυχίας ενός προϊόντος είναι ο τελικός καταναλωτής.

Δίνουμε, λοιπόν, έμφαση στην πιστοποίηση των προϊόντων μας σε όλη τη φάση και όλους τους κύκλους του συνεταιρισμού. Δηλαδή, από τη συγκομιδή των προϊόντων, στους θαλάμους των παραγωγών, στη μεταφορά τους στα συσκευαστήριο, στην τυποποίησή τους και στη διάθεση τους στις αγορές.

Ποιότητα έχουμε, γεύση έχουμε, έχουμε επίσης και ποσότητες, δηλαδή και από ποσότητες πάμε καλά, το μόνο που μας λείπει είναι η επικοινωνία. Πρέπει να το πούμε, να το δείξουμε, να το φωνάξουμε, να το διαφημίσουμε, να κάνουμε ό,τι γίνεται δυνατόν, ώστε να μάθει ο κόσμος για τα προϊόντα μας και να τα γνωρίσει και να τα εμπιστευτεί.

Είμαι ο Φώντας ο Δουλούμης, είμαι πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού-Ομάδα Παραγωγών «Ανατολή» με έδρα την Ιεράπετρα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/Post Production: Πάνος Τσιροζίδης
Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζωγραφάκης
Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: DigitalWise – Νίκη Οικονομοπούλου
Κείμενα & υποτιτλισμός: Νίκη Οικονομοπούλου
Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων και ενεργειών που υλοποιεί το LoveGreece.com, με στόχο την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από τα πρόσωπα χαρισματικών Ελλήνων που σηματοδοτούν την εξωστρεφή Ελλάδα.

Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο Minos Beach art hotel για την ευγενική φιλοξενία του και τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των γυρισμάτων.
minosbeach.com