Γιάννης Τσέλεπος, Κτήμα Τσέλεπου leaders stamp

Μετά από δεκάχρονη μελέτη και παρακολούθηση του αρκαδικού αμπελώνα ο Γιάννης Τσέλεπος επέλεξε το 1989 την εγκατάσταση του Κτήματος Τσέλεπου στις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα. Μέσα σε 300 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα, το οινοποιείο του Κτήματος Τσέλεπου, είναι πλήρως προσαρμοσμένο στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής.

Κείμενο συνέντευξης

Η διαδρομή μου στο κρασί ξεκινάει εδώ και 40 χρόνια. Είμαι από τα άτομα που ζήσαν την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού, την άνοιξη ή άμα θέλετε και την ποιοτική επανάσταση.

Από τις αρχές του 1980, έχω εγκατασταθεί στη Μαντινεία και από τότε οινοποιώ ανελλιπώς το μοσχοφίλερο.

Το κρασί σίγουρα, μέσα σε αυτή τη διαδρομή των 40 χρόνων έχει αλλάξει πάρα πολύ. Το ελληνικό κρασί έχει κάνει πρόοδο και μπορώ να πω ότι σήμερα το ελληνικό κρασί μπορεί να ανταγωνιστεί οποιοδήποτε κρασί άλλης χώρας.

Εμείς τώρα, επειδή έχουμε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία σαν κτήμα Τσέλεπου, είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του αμπελώνα. Έτσι, εγκαταστήσαμε έναν αμπελώνα μοναδικό στην περιοχή της Μαντινείας, σ’ ένα υψόμετρο γύρω στα 780 μέτρα, όπου καλλιεργούμε το μοσχοφίλερο.

Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε αναπτύξει δικές μας τεχνικές για να μπορέσουμε να έχουμε την τέλεια τεχνολογική ωρίμανση της ποικιλίας. Σιγά – σιγά το μοσχοφίλερο ήταν η ποικιλία που άνοιξε το δρόμο του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό. Μαζί με άλλες τρεις ποικιλίες είναι οι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό και είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Σήμερα το μοσχοφίλερο είναι υπ’ αριθμών ένα ποικιλία που εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Τώρα τελευταία, έχουμε ασχοληθεί και με άλλες ποικιλίες όπως είναι το αγιωργίτικο στη Νεμέα και το ασύρτικο στη Σαντορίνη, όπου έχουμε εγκαταστήσει άλλους δύο αμπελώνες αποκλειστικά με αυτές τις ποικιλίες.

Ποιοτικό κρασί καταρχάς είναι το κρασί το οποίο δεν έχει οινολογικά ελαττώματα και αυτό είναι – όμως δεν αρκεί για να ορίσουμε τη ποιότητα ενός κρασιού. Εξαρτάται που απευθυνόμαστε, παραδείγματος χάριν ένα βιομηχανικό ή εμπορικό κρασί είναι διαφορετικά τα standard της ποιότητάς του από ένα κρασί το οποίο απευθύνεται σε πιο εξειδικευμένους πελάτες.

Μεγάλο κρασί είναι το κρασί το οποίο είναι οινολογικά σωστό, έχει χαρακτήρα αλλά έχει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από ένα μέσο κρασί και αυτά δεν είναι άλλα από τη συμπύκνωση, το άρωμα και η προσωπικότητά του.

Το κρασί, όπως και όλος ο πρωτογενής τομέας είναι κομμάτι αυτό που η Ελλάδα μπορεί να κάνει καλύτερα από όλους τους άλλους. Ο πολιτισμός, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες είναι μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να έχει αυτό το στρατηγικό σχέδιο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι για να μπορέσουμε να δώσουμε στο εξωτερικό μια σωστή εικόνα για αυτή τη χώρα, πρέπει το κρασί να έχει σχέδιο, πρέπει να έχει ποιότητα.

Είμαι ο Γιάννης ο Τσέλεπος, οινοποιός, αμπελουργός, οινολόγος και ιδιοκτήτης του κτήματος Τσέλεπου.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία/Post Production: Πάνος Τσιροζίδης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζωγραφάκης
  • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: DigitalWise – Νίκη Οικονομοπούλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Νίκη Οικονομοπούλου
  • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων και ενεργειών που υλοποιεί το LoveGreece.com, με στόχο την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από τα πρόσωπα χαρισματικών Ελλήνων που σηματοδοτούν την εξωστρεφή Ελλάδα.

Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο Life Gallery athens για την ευγενική φιλοξενία του και τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των γυρισμάτων.