Γιώργος Παλυβός, Κτήμα Παλυβού leaders stamp

Το Κτήμα Παλυβού από το 1995 που το παλιό παραδοσιακό πατητήρι αντικαταστάθηκε από ένα σύγχρονο οινοποιείο, ακολουθώντας τις επιταγές των σύγχρονων καιρών, ξεκίνησε τη νέα άκρως δυναμική εποχή του.

Σε έναν τόπο, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως Ονομασίας Προέλευσης για τη σημαντικότερη ίσως Ελληνική ερυθρή ποικιλία το Αγιωργήτικο το Κτήμα Παλυβού έχει στην ιδιοκτησία του έναν από τους δύο μεγαλύτερους αμπελώνες στη ζώνη της Νεμέας.

Κείμενο

Γεννήθηκα σε μία περιοχή γεμάτη, φυτεμένη αμπέλια. Έτσι λοιπόν, αυτό ήταν πραγματικά το έναυσμα για να ασχοληθώ και εγώ με αυτά.

Η επαφή ξέρετε, με τη γη είναι καταλυτική για πολλούς ανθρώπους. Η μυρωδιά της, η ζεστασιά της είναι όπως της μάνας, δεν την αποχωρίζεσαι εύκολα.

Η Νεμέα λοιπόν, η περιοχή που γεννήθηκα, αλλά και που επέλεξα να δραστηριοποιηθώ, φημίζεται για την αμπελοκαλλιέργειά της, αλλά φημίζεται περισσότερο για την ποικιλία της, που λέγεται Αγιωργίτικο. Με αυτή την ποικιλία ασχολούμαστε τώρα περίπου εικοσιπέντε χρόνια, προσπαθώντας να την εξελίξουμε και να τη φτάσουμε σε ένα μεγαλειώδες σημείο.

Για να φτάσει κανείς να κάνει υψηλής ποιότητας κρασί, θα πρέπει πρώτα να ασχοληθεί ιδιαίτερα με το αμπέλι, να έχει ένα υψηλού δυναμικού αμπελώνα.

Για εικοσιπέντε χρόνια τώρα, η ασχολία μας, η κάθε καινοτομία που σκεφτόμαστε να εφαρμόσουμε είναι πάνω στην αμπελοκαλλιέργεια και πάνω στο Αγιωργίτικο. Κάθε χρονιά για μας είναι κάτι ξεχωριστό, κάθε χρονιά εμπεριέχει διαφορετικά στοιχεία προς μελέτη, έτσι κι αλλιώς, γιατί είναι διαφορετική η χρονιά, αλλά είναι διαφορετικά και τα πράγματα που κάνουμε, όσον αφορά στην καλλιέργειά του. Αυτό κάνουμε τώρα και αυτό θα κάνουμε για πάντα εξελίσσοντας το Αγιωργίτικο.

Το κρασί από παλιά αποτελούσε στοιχείο της ελληνικής κουλτούρας, όπως και ήταν αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού. Έτσι λοιπόν σήμερα, όσο ταξιδεύει το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό, μεταφέρει αυτό τον πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα.

Είμαι ο Γιώργος ο Παλυβός και είμαι αμπελουργός – οινοποιός.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία/Post Production: Πάνος Τσιροζίδης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζωγραφάκης
  • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: DigitalWise – Νίκη Οικονομοπούλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Νίκη Οικονομοπούλου
  • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων και ενεργειών που υλοποιεί το LoveGreece.com, με στόχο την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από τα πρόσωπα χαρισματικών Ελλήνων που σηματοδοτούν την εξωστρεφή Ελλάδα.

Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο Life Gallery athens για την ευγενική φιλοξενία του και τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των γυρισμάτων.