Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε σημαντική αύξηση στη λειτουργία του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), μια τάση που φαίνεται πως θα επικρατήσει και το 2021. Οι καταναλωτές εκτόξευσαν τα ποσοστά πωλήσεων μέσω e-commerce κάνοντας αγορές προϊόντων κάθε είδους αλλά και επιλέγοντας τις ηλεκτρονικές αγορές  για ψώνια super market και online delivery φαγητό.

Οι 6 στους 10 καταναλωτές (58%) προτιμούν πλέον τις ηλεκτρονικές αγορές για προϊόντα και υπηρεσίες. Πριν την υγειονομική κρίση του covid-19 το ποσοστό αυτό ήταν 40%. Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι πως σημαντική εκτόξευση δεν έχει σημειωθεί μόνο στην επιλογή του ηλεκτρονικού εμπορίου ως μέσο αγοράς προϊόντων αλλά και στη συχνότητα  των αγορών αυτών. Έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών έδειξε πως το 56% αυτών που αγοράζουν μέσω e-shops αύξησε κατά πολύ τις online παραγγελίες.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που πραγματοποίησαν το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστήμιο Αθηνών, το online delivery φαγητού παρουσίασε αύξηση από 13% στο 33% ένα διάστημα του lockdown. Προϊόντα με μεγάλη αύξηση στις παραγγελίες μέσω e-shops κατά τη διάρκεια του lockdown και των κλειστών φυσικών καταστημάτων ήταν οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Χαμηλότερα αλλά σημαντικά ποσοστά αύξησης παρατηρήθηκαν και στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ποιότητα εξυπηρέτησης των αγορών μέσω διαδικτύου σχολιάζεται ποικιλοτρόπως κυρίως λόγω των προβλημάτων μεταφοράς και παράδοσης. Η «ικανοποίηση από την ποιότητα εξυπηρέτησης» καταγράφει σχεδόν ισοπαλία υψηλής και χαμηλής αξιολόγησης: 28% – 25%.

Η κρίση του covid-19 φαίνεται να υπήρξε ευκαιρία για την υπηρεσία του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) καθώς σημειώνοντας κορυφαία ποσοστά προτίμησης, εξελίχθηκε και κέρδισε νέο κοινό που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έλκυε τόσο άμεσα. Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να αναπτυχθούν κι άλλο οι online υπηρεσίες αγορών, μένει μόνο να αποδείξουν τη καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση παραλαβής των προϊόντων που θα στηρίζεται στη ταχύτητα.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.