Ηλίας Μανούσακας, Creta Carob leaders stamp

Η Creta Carob ιδρύθηκε το 2006 στην Αργυρούπολη Κρήτης και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2011. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που εστιάζει στην παραγωγή μιας ποικιλίας βιολογικών προϊόντων, τα οποία προέρχονται από τους λοβούς του χαρουπιού. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής, συνδυάζει τις αρχαίες τεχνικές με τις νέες τεχνολογίες.

Κείμενο συνέντευξης

«Εμείς, στην Κρήτη, έχουμε το καλό χαρούπι. Βοηθάει πάρα πολύ να προχωράμε δυναμικά στο εξωτερικό»

Βασικά από το 2005, ενώ ζούσα στον Καναδά για πολλά χρόνια, επέστρεψα στον τόπο μου στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, που υπάρχουνε εκατομμύρια δέντρα σε όλη αυτή την περιοχή. Ήξερα την ποιότητα και τις θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες που είχε το χαρούπι και ξεκίνησα το 2005.

Η τεχνογνωσία δεν υπήρχε, ούτε ο μηχανολογικός εξοπλισμός και ξεκίνησα βασικά στην αγορά το 2010, άρχισα και παρήγαγα τα πρώτα προϊόντα.

Τα προϊόντα μας είναι το υποκατάστατο του χαρουπόμελου, το χαρουπάλευρο, το υποκατάστατο του κακάο, τη χαρουπόσκονη, υποκατάστατο του καφέ. Κάνουμε αρτοποιικά, μερέντες, μαρμελάδες, ζυμαρικά, σοκολάτες, μπάρες, πάρα πολλά, 62 προϊόντα τροφίμων και τα προϊόντα μας περαιτέρω είναι στα καλλυντικά, είναι στα αιθέρια έλαια, και τώρα κάνουμε και μαζικά στα φάρμακα. Έχουμε μπει και σε ένα κομμάτι φαρμακοβιομηχανίας που θεραπεύει σχετικές ασθένειες με φυσικό τρόπο.

Λοιπόν, ποιότητα βασικά πρώτο από όλα, συσκευασία, και εμείς στην Κρήτη έχουμε το καλό χαρούπι ποιοτικά, που μας βοηθάει πάρα πολύ να προχωράμε δυναμικά στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και εξαγάγουμε σε 57 χώρες και σε πάρα πολύ δύσκολες χώρες, όπως είναι η Κορέα, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Κεντρική Ευρώπη. Χώρες οι οποίες είναι πολύ δύσκολες για να εισαγάγουν ένα προϊόν.

Επίσης, με τις εξαγωγές που κάνουμε αυτή τη στιγμή έχουμε εμπλουτίσει πιο πολύ το συνάλλαγμα που φέραμε στην Ελλάδα, λόγω των μεγάλων εξαγωγών, 80% περίπου.

Και έχουμε δημιουργήσει περίπου 600 νέες θέσεις εργασίας και στην Κρήτη και στην Αθήνα, σε βιοτεχνίες αρτοποιικών και βιομηχανίες ζαχαροπλαστικής.

Σίγουρα, ο μηχανολογικός εξοπλισμός ήταν κάποιο θέμα από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια τεράστια τεχνογνωσία πάνω στο προϊόν.

Ονομάζομαι Ηλίας Μανούσακας, είμαι o ιδιοκτήτης της εταιρίας Creta Carob, το κρητικό χαρούπι.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/Post Production: Πάνος Τσιροζίδης
Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζωγραφάκης
Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: DigitalWise – Νίκη Οικονομοπούλου
Κείμενα & υποτιτλισμός: Νίκη Οικονομοπούλου
Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων και ενεργειών που υλοποιεί το LoveGreece.com, με στόχο την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από τα πρόσωπα χαρισματικών Ελλήνων που σηματοδοτούν την εξωστρεφή Ελλάδα.

Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο Minos Beach art hotel για την ευγενική φιλοξενία του και τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των γυρισμάτων.
minosbeach.com