Ιωάννης Ασλανίδης, RADAR leaders stamp

Το μεγάλο κίνητρο του Δρ. Γιάννη Ασλανίδη για τη δημιουργία του RADAR, την πιο αξιόπιστη και προσωποποιημένη, ψηφιακή ανίχνευση δυσλεξίας και αναγνωστικής δυσκολίας, είναι να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά σε όλο τον κόσμο, να μαθητεύσουν φυσιολογικά.
Αυτός και η ομάδα του μέσα από έρευνες ετών ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο η θεραπεία της δυσλεξίας μπορεί να αποκτήσει απόλυτα προσωποποιημένη μορφή, επικεντρωμένη σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Η εφεύρεσή τους είναι τόσο σημαντική που τους έχουν δεχτεί τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου.

Κείμενο Συνέντευξης

Η δυσλεξία σε καμία περίπτωση δεν είναι ασθένεια, είναι μια διαφορετικότητα στην αντίληψη λέξεων και ανάγνωσης από ορισμένα άτομα, λόγω διαφορετικού wiring, διαφορετικής καλωδίωσης του εγκεφάλου.

Το radar είναι ένα ακρώνυμο από τις αγγλικές λέξεις rapid assessment difficulties and abnormalities in reading. Δηλαδή, μια γρήγορη εκτίμηση των δυσκολιών και των ανωμαλιών του διαβάσματος. Και επομένως, είναι μία μέθοδος πρώιμης διάγνωσης δυσλεξίας και αναγνωστικών δυσκολιών.

Με τη μέθοδο radar μπορούμε σε επίπεδο μίας συλλαβής, δύο γραμμάτων να πούμε με μεγάλη ακρίβεια που ακριβώς είναι το πρόβλημα και επομένως να δημιουργήσουμε μία θεραπεία τελείως εξατομικευμένη για το κάθε παιδί.

Η ψηφιακή υπόσταση του radar το κάνει καταρχήν πολύ πιο γρήγορο, πολύ πιο αντικειμενικό και πολύ περισσότερο αξιόπιστο  από τις κλασικές μέχρι τώρα μεθόδους διάγνωσης της δυσλεξίας.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια έγινε από Έλληνες επιστήμονες κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Χωρίς καμμία οικονομική υποστήριξη και χωρίς καμία ομπρέλα οποιασδήποτε φύσης. Για αυτό νιώθουμε πολύ περήφανοι, γιατί έχουμε αρχίσει να χτυπάμε τις πόρτες μεγάλων κέντρων, μεγάλων θεσμικών κέντρων, μεγάλων ακαδημαϊκών θεσμών όπως είναι το Harvard και το Πανεπιστήμιο της Λωζάννης και αυτό είναι ένα καθαρά ελληνικό προϊόν.

Το μεγάλο μας όραμα είναι αυτή η μέθοδος κάποια στιγμή να ευαισθητοποιήσει τους ιθύνοντες της ελληνικής κοινωνίας και να καθιερωθεί σαν εξέταση σε όλα τα δημοτικά σχολεία της ελλάδος.

Είμαι περήφανος για το radar και για την ομάδα μου, διότι τα παιδιά αυτά στη διάρκεια της κρίσης έδειξαν  ότι η Ελλάδα είναι εδώ και ότι υπάρχει με το πνεύμα της, με την εφευρετικότητά της και με την πρωτοτυπία της, ερχόμενη για πολλοστή φορά να συνδράμει σε ευφυΐα, εφευρετικότητα και αντίληψη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ο σκοπός μας είναι η επόμενη γενιά radar να πάει σε mobile appllications σε cloud μορφή, έτσι ώστε να είναι προσιτή όχι μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Γιατί δικαίωμα στη γνώση έχουν όλοι και όχι μόνο οι λίγοι.

Ιστορικά ο Έλληνας παρήγαγε πάντα πρωτότυπη γνώση και η μεγάλη του δύναμη ήταν το μυαλό του. Δεν είχαμε ποτέ βαριά βιομηχανία. Η μεγάλη μας προίκα ήταν η ευστροφία μας , ήταν η ευφυΐα μας, η εφευρετικότητα μας και η ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε συνθήκη. Νομίζω η γνώση , η μετάδοση γνώσης και η παραγωγή γνώσης είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να ξεφύγει η ελληνική κοινωνία από το τέλμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Ομάδα RADAR

 • Επικεφαλής επιστημονικής ομάδας: Ιωάννης Μ. Ασλανίδης (MD, PhD, F.R.C.Opth, MBA)
 • Επικεφαλής ομάδας hardware: Γιώργος Καλουτσάκης  (PhD, Co-Partner Medotics AG)
 • Επικεφαλής ομάδας software: Ιωάννης Σμυρνάκης (PhD) Στέλιος Σμυρνάκης(MD), Βασίλης Ανδρεαδάκης(MSc),  Βασίλης Σελίμης(MPhil), Μιχάλης Καλαϊτζάκης (BSc), Θεοδώρα Μπαχούρου (PhD)
 • Εξωτερικοί Συνεργάτες: Γιώργος Κυμιωνής(MD), Νίκος Μακαρώνας (MD), Μαρία Ρουσοχατζάκη (MSc)

Συντελεστές

 • Σκηνοθεσία/Post Production: Μιχάλης Φελάνης
 • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μιχάλης Φελάνης, Κώστας Φελάνης
 • Ήχος: Κώστας Φελάνης
 • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: Έλενα Πριοβόλου
 • Κείμενα & υποτιτλισμός: Έλενα Πριοβόλου
 • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου
 • Γενική Διεύθυνση: Βασίλειος Μπαρτζώκας