Κωνσταντίνος Λαζαράκης, WSPC leaders stamp

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης μυήθηκε στο κρασί γιατί η ασχολία με κάτι που ξυπνάει τις αισθήσεις και ομορφαίνει τη ζωή του φάνηκε ιδιαίτερα σαγηνευτική. Από τότε έχει ασχοληθεί με ξεχωριστό πάθος με όλη τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και οινοποσίας, κάτι που του έδωσε τον τίτλο του Master of Wine, τον οποίο κατέχουν λιγότεροι από 500 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

“Το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό” όπως λέει χαρακτηριστικά και ο ίδιος, αλλά το πάθος και η σκληρή δουλειά θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις και να γίνεις δημιουργός στον τομέα σου, που άλλωστε αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα.

Πρεσβευτής και μέντορας πολλών οινοπαραγωγών και όχι μόνο, προσπαθεί να εμφυσήσει σε νέους επιχειρηματίες την αξία του πάθους, της αφοσίωσης και του μεγάλου οράματος, κάτι που η χώρα μας ιδιαίτερα την περίοδο αυτή το έχει μεγάλη ανάγκη.

Κείμενο Συνέντευξης

Ο τίτλος μου είναι Master of Wine. Είναι ένας τίτλος που θεωρείται ο κορυφαίος στο χώρο του κρασιού παγκοσμίως και αφορά τη γνώση σε όλους τους τομείς του κρασιού, από την αμπελοκαλλιέργεια μέχρι και τις συνήθειες των καταναλωτών. Άρα, έχει να κάνει με ένα μεγάλο εύρος γνώσης, αλλά όχι το να κάνεις μια συγκεκριμένη δουλειά, κι εκεί είναι το συναρπαστικό του θέματος.

Ένα απ’ τα βασικά πράγματα που κάνω, μία βασική μου ενασχόληση, είναι το ότι έχω το Wine & Spirits Professional Centre, WSPC όπως το λέμε απ’ τα αρχικά, όπου λειτουργεί στην Ελλάδα κι είναι ένας εκπαιδευτικός φορέας που εκπαιδεύει σε σχέση με το κρασί κυρίως επαγγελματίες, αλλά όλο και περισσότερους οινόφιλους. Από κει και πέρα είμαι αγοραστής κρασιών –αυτό που λέμε «wine buyer»– σε μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες εμπορίας και εισαγωγής κρασιού στην Ελλάδα, αλλά κι εκτός απ’ αυτό διατηρώ μια δικιά μου εταιρεία, όπου ασχολούμαι σε επίπεδο consulting σ΄ ένα μεγάλο εύρος εταιρειών, οινοποιεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αεροπορική εταιρεία και οτιδήποτε άλλο.

Το τελευταίο μου εγχείρημα έχει να κάνει με την επικοινωνία οινοποιείων, αλλά και με την εταιρική ταυτότητα και όλο το προφίλ συγκεκριμένων οινοποιείων, έχω μια συνεργασία με έναν εξαιρετικό επαγγελματία στο επίπεδο διαφήμισης, γραφιστικών κλπ, και νομίζω ότι θα δούμε όμορφα πράγματα και από κει.

Το WSPC εδώ και δέκα χρόνια, παρέχει στην Ελλάδα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του κορυφαίου φορέα οινικής εκπαίδευσης παγκοσμίως, που λέγεται WSET, Wine Spirit Education Trust. Για μένα, το στοίχημα του WSPC τα επόμενα 5 χρόνια είναι να γίνει πανβαλκανικό ίσως κέντρο οινικής εκπαίδευσης, και είμαι σίγουρος ότι τα οφέλη αυτού θα αγγίξουν και το ελληνικό κρασί γενικότερα.

Η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα είναι ένας τομέας ο οποίος εξελίσσεται ραγδαία. Και εδώ έχουμε ένα απ’ τα κομμάτια τα οποία η κρίση τα έκανε να δυναμώσουν ακόμα παραπάνω. Οι έλληνες οινοπαραγωγοί από τη δεκαετία του ’80 και μετά έχουν προσανατολιστεί στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Έχοντας  όμως μια Ελλάδα που κατανάλωνε το μεγαλύτερο κομμάτι των κρασιών τους ήταν αρκετά εσωστρεφείς.

Τώρα πια, αν δεν εξάγεις μάλλον πηγαίνεις προς την κατάρρευση. Έτσι, οι έλληνες οινοπαραγωγοί όλο και περισσότερο αλλάζουν το προφίλ των προϊόντων τους, πηγαίνουν σε προϊόντα τα οποία έχουν μεγαλύτερες ιδιαιτερότητες απ’ ότι παλιότερα, άρα έχουνε και διαφορετικό ρόλο ύπαρξης στην παγκόσμια οινική αγορά.

Ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού κρασιού είναι οι γηγενείς ποικιλίες. Έχουμε έναν αριθμό ποικιλιών που ίσως και δεν ξέρουμε ακόμα πόσες είναι ακριβώς, όπου δεν υπάρχουν αλλού παγκοσμίως. Σε έναν κόσμο λοιπόν που έχει βαρεθεί να πιει ένα ακόμα Chardonnay ή ακόμα ένα Cabernet, το να δοκιμάσεις μια Μαλαγουζιά, ένα Βιδιανό ή μία Λημνιώνα είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον, που αξίζει τα φώτα της δημοσιότητας.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία και Post Production: Αλέξης Σκουλίδης
  • Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Πάρης Κορμαρής
  • Μακιγιάζ: Ρούλα Λυμπεροπούλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Έλενα Πριοβόλου
  • Project Managers: Αγάπη Τσακπίνογλου, Κυριακή Κωστολίδου
  • Project Director: Βασίλειος Μπαρτζώκας