Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Οργάνωση Γη leaders stamp

Η Οργάνωση Γη, είναι μια ελληνική μη κερδοσκοπική ΜΚΟ με αποστολή να αναπτύξει την έννοια της περιβαλλοντικής και κοινωνικής νοημοσύνης, παρέχοντας βιωματική, μη τυπική εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλες τις ηλικίες.

Κείμενο συνέντευξης

Η δημιουργία της Οργάνωσης Γη, θα μπορούσαμε να πούμε πως προέκυψε από μια συζήτηση ανήσυχων συμπολιτών μας. Ανησυχία γύρω από τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία τη σήμερον ημέρα είναι αλληλένδετα. Μία συζήτηση η οποία αφορούσε, επίσης, την παραδοχή πως η έννοια να σώσουμε τον πλανήτη, εμπεριέχει μάλλον και το ίδιο το πρόβλημα, το οποίο ως ανθρωπότητα έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε μέρος του και όχι κάτι διαφορετικό από αυτό.  Άρα το 2010 ιδρύσαμε την Οργάνωση Γη σε μια προσπάθεια να προσφέρουμε βιωματική εκπαίδευση, κυρίως στους κατοίκους των πόλεων, συνειδητοποιώντας πως τα μεγαλύτερα ζητήματα προκύπτουνε από τον τρόπο που εμείς έχουμε επιλέξει να ζούμε στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι κύριες δράσεις της Οργάνωσης Γη αποτελούνται από τρείς πρωτοβουλίες. Καταρχάς «Το κέντρο της γης», εδώ στο Ίλιον, δίπλα στο πάρκο Τρίτση, όπου φιλοξενούμαστε από το κτήμα Πύργο βασιλίσσης. «Το κέντρο της γης» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012, ως ένα πρότυπο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους. Κύριος στόχος του είναι σε καθημερινή βάση να υποδεχτεί μαθητές και σχολεία, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε όσα παραπάνω παιδιά είναι δυνατό σε επαφή με τη φύση.

Ως δεύτερη πρωτοβουλία της Οργάνωσης Γη οφείλουμε να αναφέρουμε την Aephoria. Ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής εκπαίδευσης, το οποίο δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα και στο θετικό για την κοινωνία και το περιβάλλον αντίκτυπο των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η τρίτη και πιο πρόσφατη πρωτοβουλία μας είναι το πρόγραμμα Earth refugee. Προέκυψε από την ανάγκη ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε τις πρόσφατες μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα και προσφέρουμε προγράμματα ψυχαγωγικά, εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά και αθλητικά, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια ομαλή ενσωμάτωση και μια αρμονική συνύπαρξη.

Όσον αφορά την υποστήριξη και από πού προέρχεται για την υλοποίηση των προγραμμάτων εκεί βασιζόμαστε σε δωρεές, βασιζόμαστε σε συνεργασίες με ιδρύματα και άλλες οργανώσεις, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα προγράμματα.

Καθώς λειτουργούμε ως μία κοινωφελή μη κερδοσκοπική οργάνωση, η πρώτη μου αντίδραση θα ήταν να απαντήσω πως η οικονομική συνεισφορά είναι πολύ σημαντική.

Παρόλα αυτά αυτό που έχουμε δει στην πράξη είναι το σημαντικότερο, είναι η εθελοντική συμμετοχή του κόσμου και αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε σε μεγάλο βαθμό καταφέρει.

Παραδείγματος χάρη τη χρονιά που μας πέρασε, καταφέραμε να συνεργαστούμε με παραπάνω από 500 εθελοντές και το ακόμα πιο εντυπωσιακό κατά τη γνώμη μας είναι ότι αυτοί οι 500 εθελοντές ήταν από 42 διαφορετικές χώρες.

Οι παγκόσμιοι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, έτσι πως τους παρουσίασαν τα Ηνωμένα Έθνη στο τέλος του 2015, είναι ενδεχομένως το πιο ελπιδοφόρο, το πιο φιλόδοξο κοινό πλαίσιο για όλη την ανθρωπότητα.

Εμείς σαν Οργάνωση Γη προσπαθούμε να συμβάλλουμε στη διάδοσή τους στην Ελλάδα.

Και για να το διασφαλίσουμε προσπαθούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ελληνικής κοινωνίας που ευημερεί, βασισμένη σε μια οικονομία που επιτέλους έχει αποδεχτεί πως οι φυσικοί πόροι του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητοι, όπως και ότι ο σεβασμός και η σωστή αξιοποίηση του μεγαλύτερου πλούτου της χώρας μας, της βιοποικιλότητας, θα δημιουργήσει όχι μόνο μια νέα ανάπτυξη, αλλά ένα καλύτερο και βιώσιμο αύριο για όλους.

Το όνομά μου είναι Κωνσταντίνος Μαχαίρας. Είμαι ο διευθυντής της Οργάνωσης Γη και σήμερα βρισκόμαστε στο «κέντρο της γης».

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία/Post Production: Πάνος Τσιροζίδης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζωγραφάκης
  • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: DigitalWise – Νίκη Οικονομοπούλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Νίκη Οικονομοπούλου
  • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου