Το πρόγραμμα STEMpowering Youth που υλοποιείται από τη SciCo με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, είναι το πρόγραμμα που απέσπασε φέτος την κορυφαία διάκριση Sustainable Succes Award, στα Mariano Gago Ecsite Awards 2019. Συγκεκριμένα ξεχώρισε στην κατηγορία Sustainable Success, ως ένα προσιτό εργαλείο ενδυνάμωσης των νέων, που φέρνει τη STEM τεχνογνωσία ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σχολεία της χώρας.

Το STEMpowering Youth επικροτήθηκε ομόφωνα από την κριτική επιτροπή του θεσμού, ως αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας βιώσιμης συνεργασίας, που παραμένει πιστή στις αξίες του επιστημονικού χώρου για ενσωμάτωση και αξιοποίηση της διαφορετικότητας. Παράλληλα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και κέρδισε τις εντυπώσεις μέσα από τον ουσιαστικό αντίκτυπο που έχει στην ελληνική κοινωνία, έχοντας ενδυναμώσει στα 3 χρόνια υλοποίησής του, περίπου 12.400 μαθητές, σε 47 περιοχές της χώρας μέσα και από τους δύο βασικούς πυλώνες του προγράμματος, που είναι το εξωσχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEM αλλά και η παροχή εκπαιδευτικών STEM kits σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών. Όπως δήλωσε η Sharon Ament, Διευθύντρια του Μουσείου του Λονδίνου και Πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων: “Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε με τον αντίκτυπο και την σύνδεση με την κοινωνία του προγράμματος STEMpowering Youth. Επικροτούμε την προσβασιμότητα και την δυνατότητα διαμοιρασμού του προγράμματος, που το καθιστούν ένα ανοιχτό εργαλείο που θα μπορούσε να προσφέρει έμπνευση και ενδυνάμωση των νέων σε μη προνομιούχες κοινότητες παγκοσμίως.”

Παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους της SciCo ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος δήλωσε: «Δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε τον κάθε έφηβο, ώστε να ασχοληθεί με την επιστήμη και τη μηχανική. Όλες οι δουλειές είναι απαραίτητες και η ποικιλομορφία ζωτικής σημασίας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καλλιεργήσουμε τον επαγωγικό τρόπο σκέψης για τη λήψη αποφάσεων, με βάση δεδομένα και γεγονότα. Να ενθαρρύνουμε την κριτική σκέψη, της αμφισβήτησης και των υποθέσεων, για την καινοτομία και την απελευθέρωση της δημιουργικότητας».

Τα Mariano Gago Ecsite Awards αποτελούν θεσμό στην κοινότητα της επικοινωνίας της επιστήμης από το 2015, επιβραβεύοντας πρωτοβουλίες και προγράμματα απ’ όλη την Ευρώπη, που προωθούν την επιστήμη, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα.