Κώστας Βρυνιώτης, Βρυνιώτης Winery leaders stamp

Η οικογενειακή οινοποιία Βρυνιώτης Winery βρίσκεται στα Γιάλτρα ένα μικρό χωριό της Βόρειας Εύβοιας 14 χιλιόμετρα από την Αιδηψό. Η σχέση με το αμπέλι και το κρασί κρατάει από παλιά, από την εποχή που οι πρόγονοι του Κωνσταντίνου Βρυνιώτη άρχισαν να φυτεύουν αμπέλια στην περιοχή και έχτισαν το παλαιό πέτρινο πατητήρι-οινοποιείο.

Κείμενο συνέντευξης

Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα μικρό χωριό της Βόρειας Εύβοιας, τα Γιάλτρα Εύβοιας, τα οποία ήταν ανέκαθεν και γνωστά για την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση.

Να πω την αλήθεια όμως το μικρόβιο της οινοποίησης το κόλλησα όταν πλέον εργάστηκα στον τοπικό συνεταιρισμό του χωριού μου κι εκεί μπήκα στον όμορφο κόσμο του κρασιού.

Μέσα απ’ αυτό το μικρόβιο της οινοποίησης, είχα σαν στόχο κάποια στιγμή να  αναβιώσω αυτό, τη ποικιλία αυτή, το Βραδυανό.

Οπότε με την αναβίωση της ποικιλίας Βραδυανό, τις νέες φυτεύσεις καινούριων ποικιλιών πλέον στα δικά μας οικογενειακά αμπέλια και το ταξίδι αυτό συνεχίστηκε με την κατασκευή του δικού μας οινοποιείου, το 2008. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε, από το 2008 πλέον και το ταξίδι αυτό μπορώ να σου πω ότι συνεχίζεται πάρα πολύ όμορφα.

Ο σκοπός κάθε οινοπαραγωγού είναι κάποια στιγμή να δημιουργήσει μέσα απ’ τη δουλειά του και μέσα απ’ το σταφύλι που ασχολείται να δημιουργήσει ένα μεγάλο και σπουδαίο κρασί. Εε για εμένα αυτός ο στόχος είναι διπλός και το στοίχημα που έχω βάλει για να δημιουργήσω αυτό το μεγάλο και σπουδαίο κρασί.

Το καλό κρασί πλέον γίνεται στο αμπέλι. Αυτό το γνωρίζω πάρα πολύ καλά κι εγώ και γι’ αυτό το ακολουθώ πάντα, το πιστεύω κι εγώ αυτό το πράγμα γι’ αυτό δίνω έμφαση στην αμπελοκαλλιέργεια, στην παραγωγή ποιοτικού σταφυλιού για να πάρουμε το σωστό φρούτο και να φτιάξουμε ένα καλό και ποιοτικό κρασί.

Πλέον είναι πάρα πολλές οι χώρες που εξάγονται ελληνικά κρασιά, οι καταναλωτές εκεί γνωρίζουν το ελληνικό κρασί και μέσα από αυτό, τη γνωριμία και την κατανάλωση του ελληνικού κρασιού πιστεύω ότι πλέον το ελληνικό κρασί αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη Ελλάδα.

Μια δεύτερη έτσι προσπάθεια που κάνουμε είναι να αναπτύξουμε την εξαγωγική μας δραστηριότητα και από 10% που έχουμε πλέον εξαγωγή κρασιού στο εξωτερικό, να την φτάσουμε στην επόμενη πενταετία στο 30% και μια άλλη παράλληλη δραστηριότητα σημαντική όμως για μας για το οινοποιείο είναι ότι στηρίζουμε τα τελευταία χρόνια τον τουρισμό. Το οινοποιείο μας είναι επισκέψιμο και έχουμε και άδεια οινοτουριστικής επιχείρησης γι’ αυτό το λόγο από το Υπουργείο Τουρισμού.

Είμαι ο Κώστας ο Βρυνιώτης, οινοποιός ενός μικρού οινοποιείου, του Βρυνιώτης Winery από τα Γιάλτρα Ευβοίας.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία/Post Production: Πάνος Τσιροζίδης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζωγραφάκης
  • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: DigitalWise – Νίκη Οικονομοπούλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Νίκη Οικονομοπούλου
  • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων και ενεργειών που υλοποιεί το LoveGreece.com, με στόχο την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από τα πρόσωπα χαρισματικών Ελλήνων που σηματοδοτούν την εξωστρεφή Ελλάδα.

Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο Life Gallery athens για την ευγενική φιλοξενία του και τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των γυρισμάτων.