Λυδία Βενιέρη lovegreece-com-ambassadors stamp

Αν δεν ήταν εικαστικός, η Λυδία Βενιέρη θα μπορούσε να είναι φιλόσοφος ή ποιήτρια. Ή μάλλον είναι όλα αυτά μαζί, με έναν τρόπο ιδιοσυγκρασιακό, που δεν χωράει σε κανένα καλούπι και αναιρεί κάθε περιορισμό – στην έμπνευση, τη συλλογιστική, τον ειρμό της σκέψης, το λόγο. «Τι είναι η Ελλάδα σήμερα για έναν Έλληνα που ζει στο εξωτερικό, όπως εγώ, ή ίσως για όλους μας;» διερωτάται. «Νομίζω ότι βοηθάει πάρα πολύ η απόσταση να πω ότι δεν υπάρχει “σήμερα”, ότι η Ελλάδα είναι άχρονη. Οι αρχαίοι μας ήρωες και βασικά οι ηρωίδες, καθώς βασίζονται στην κοινή λογική και την ανθρωπιά –κάτι που δεν είναι απαραίτητα στοιχείο των άλλων πολιτισμών–, είναι ό,τι πιο σύγχρονο. Είναι αυτό που ο κόσμος ερωτεύεται και αυτό που αισθητικά και ηθικά έχουμε αγαπήσει όλοι».

Γεννημένη στην Αθήνα, η Λυδία Βενιέρη σπούδασε στην École nationale supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι, όπου διέμεινε συνολικά 14 χρόνια, πριν εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη. Ο νόστος όμως είναι πάντα στο μυαλό της. «Ζώντας τα τελευταία 30 χρόνια στο εξωτερικό, όποτε έρχομαι στην Ελλάδα αισθάνομαι ότι παίρνω ενέργεια», εξηγεί. «Δε βλέπω την ώρα να’ ρθω κάποτε να ζήσω σ’ ένα ελληνικό νησί για πάντα. Άλλωστε, νιώθω η ίδια σαν να’ μαι νησί. Μπορεί να συμβαίνει στον κάθε Έλληνα – είμαστε μια κιβωτός γνώσης, εμπειριών, πραγμάτων τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε με το που αρχίζουμε να αναπνέουμε. Υπάρχει μέσα σ’ αυτό ένας κρυμμένος θησαυρός αστείρευτος».

«Η πλατωνική ιδέα ότι το σύμπαν είναι κάτι ενορχηστρωμένο, ένας μεγάλος χορός στον οποίο συνυπάρχουμε όλοι μαζί, σαν σύνολο, έχει εμπνεύσει πολλούς φιλοσόφους, μέχρι και την αναρχία, που πρεσβεύει ότι το σύμπαν είναι καλό, ότι τα πράγματα θα βρουν μόνα το δρόμο τους», καταλήγει η Λυδία Βενιέρη. «Φυσικά, αυτό σε σχέση με την κοινωνία μας είναι πια πολύ αμφιλεγόμενο. Ζούμε σε έναν πολιτισμό που μάχεται τη φύση. Αλλά το κύτταρό μας υπάρχει. Αν πολιτισμικά χαθεί όλος αυτός ο κόσμος, ακόμα παραμένει η μυθολογία. Η ελληνική μυθολογία είναι η πιο όμορφη. Οι άλλες έχουν πολλή τιμωρία, πολλή απειλή, πολύ φόβο, πολλή οικονομία. Τουλάχιστον εδώ όλα βασίζονται στον έρωτα, ίσως και στην ηθική ότι λόγω έρωτα πολλά συγχωρούνται».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία & Post Production: Αλέξης Σκουλίδης
Δημοσιογραφική Επιμέλεια – Κείμενα: Πάρης Κορμαρής
Γενική Διεύθυνση: Αγάπη Τσακπίνογλου