Ηλιάνα Φωκιανάκη, State of Concept leaders stamp

Πριν ιδρύσει τη «State of Concept», την πρώτη μη κερδοσκοπική γκαλερί στην Ελλάδα, η Ηλιάνα Φωκιανάκη είχε διαγράψει μια ενδιαφέρουσα πορεία στον χώρο της τέχνης, εντός και εκτός της χώρας: Ξεκίνησε από το Λονδίνο, με τη φιλοδοξία να γίνει καλλιτέχνης, ωστόσο αφοσιώθηκε τελικά στη θεωρία, κάνοντας ειδίκευση στην Κριτική Τέχνης και το Art Management, με Master of Arts στο City University London. Αφού εργάστηκε σε γκαλερί της βρετανικής πρωτεύουσας, το 2005 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ασχολήθηκε με την επιμέλεια εκθέσεων, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για συλλέκτες και συγγραφή άρθρων σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις.

Η ιδέα να ιδρύσει μια μη κερδοσκοπική γκαλερί προέκυψε γύρω στο 2008, ωστόσο δεν την υλοποίησε άμεσα, επειδή εξέταζε το ενδεχόμενο να ξαναφύγει για το εξωτερικό. Η «State of Concept» εγκαινιάστηκε τελικά τον Ιανουάριο του 2014, με στόχο να παρουσιάζει καλλιτέχνες μεσαίας κλίμακας, όσους δηλαδή έχουν αφήσει πίσω τους το στάδιο του πρωτοεμφανιζόμενου, αλλά δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστοί και καταξιωμένοι. Εκτός από τις εκθέσεις που επιμελείται, η Ηλιάνα Φωκιανάκη δέχεται προτάσεις από Έλληνες και ξένους επιμελητές, στους οποίους επιτρέπει να προβάλουν το προσωπικό τους στίγμα χωρίς συγκεκριμένους κανόνες.

Ο χαρακτηρισμός «μη κερδοσκοπική γκαλερί» σημαίνει ότι η γκαλερί δεν πραγματοποιεί πωλήσεις, αλλά φέρνει τυχόν ενδιαφερόμενους αγοραστές σε απευθείας επαφή με τον εκάστοτε καλλιτέχνη και δεν εισπράττει κανενός είδους προμήθεια από τη μία ή την άλλη πλευρά. Οικονομικά στηρίζεται από χορηγίες, έχοντας στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της συνεργασίες με ιδρύματα όπως το ελληνικό παράρτημα του βρετανικού Outset Foundation, το Danish Arts Foundation, το Pro Helvetia και το νεοϋορκέζικο Artis Foundation.

Παράλληλα με την εκθεσιακή δραστηριότητα, η πρώτη μη κερδοσκοπική γκαλερί της Αθήνας προσφέρει αφιλοκερδώς εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε φοιτητές και απόφοιτους σχολών καλών τεχνών οι οποίοι θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά της τέχνης ή να επιλέξουν τη σωστή κατεύθυνση για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Επίσης βρίσκονται στα σκαριά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά.

Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, η «State of Concept» προγραμματίζει τέσσερις εκθέσεις το χρόνο, ενώ γίνονται κινήσεις για να παρουσιάσει και εκθέσεις στο εξωτερικό. Καθώς το εγχείρημα δεν είχε προηγούμενο για τα ελληνικά δεδομένα, υπήρξαν κάποιες δυσκολίες γραφειοκρατικής φύσης στην υλοποίησή του, ωστόσο η ανταπόκριση τόσο του καλλιτεχνικού κόσμου όσο και του κοινού δικαιώνει από κάθε άποψη την προσπάθεια.

* Το γύρισμα του βίντεο πραγματοποιήθηκε στη «State of Concept» κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Panda Sex», την οποία επιμελήθηκε ο Tom Morton, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών: Andreas Angelidakis, Ronald Cornelissen, Keith Farquhar, Brian Griffiths, Sophie Jung, Scott King, Natalia LL, Aliki Panagiotopoulou, Philomene Pirecki, Mary Ramsden, Adam Thirlwell, Alexander Tovborg. Τα χρώματα των έργων όπως έχουν καταγραφεί στο βίντεο ενδέχεται να διαφέρουν από τα πραγματικά. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους καλλιτέχνες για την κατανόηση.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία & Post Production: Αλέξης Σκουλίδης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Γρηγορακάκης (www.cgcfilms.com)
  • Μακιγιάζ: Αλιάννα Καντερέ
  • Δημοσιογραφική Επιμέλεια – Κείμενα: Πάρης Κορμαρής
  • Γενική Διεύθυνση: Αγάπη Τσακπίνογλου