«Χτίσε τον δικό σου ναό» μας συμβουλεύει η Λίντα Καπετανέα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, λίγο πριν την πρεμιέρα του νέου έργου της ομάδας RootlessRoot με τίτλο «Stones and Bones» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Η Λίντα Καπετανέα και ο Jozef Frucek (Γιόζεφ Φρούτσεκ), έχοντας αθλητικό υπόβαθρο και σπουδές στον χορό και στο θέατρο αντίστοιχα, δημιούργησαν την ομάδα χορού και κίνησης RootlessRoot, αμφισβητώντας πολλές από τις αρχές με τις οποίες και οι ίδιοι είχαν εκπαιδευτεί. Η 15ετής έρευνά τους πάνω στην ανθρώπινη κίνηση λέγεται «Fighting Monkey» και αποτελεί έναν καμβά, όπου οι τέχνες, ο αθλητισμός, ο χορός, η κίνηση και η συγγραφή ενώνονται, για να εξερευνήσουν αξίες και αισθητικές απόψεις.

 

Συντονισμός. Προσαρμοστικότητα. Ελαστικότητα.

Η ανάγκη να διατηρήσουν το σώμα και το μυαλό τους ικανά να δίνουν λύσεις στα δύσκολα, να μένουν ανθεκτικά στις πιέσεις του περιβάλλοντος, και να προσαρμόζονται σε κάθε συνθήκη, ανεξαρτήτως ηλικίας, έδωσε στη Λίντα και στον Jozef την ιδέα για τη δημιουργία της πρακτικής Fighting Monkey στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Επί της ουσίας, το Fighting Monkey είναι η δική τους έρευνα και πρακτική πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία, τη γήρανση, την ανάπτυξη δύναμης, δεξιοτήτων, αντοχής, δημιουργικότητας, φαντασίας και εφευρετικότητας: στοιχείων απαραίτητων για την επιβίωση και την εξέλιξη κάθε ανθρώπου.

 

Fighting Monkey 2

Το Fighting Monkey και η φιλοσοφία του

Πρόκειται για ένα είδος ανορθόδοξης εξάσκησης που δεν ακολουθεί τον συμβατικό τρόπο προπόνησης των γυμναστηρίων ή άλλες τάσεις στον χώρο του αθλητισμού. Στόχος της πρακτικής είναι η αλλαγή οπτικής για το τι θεωρεί κανείς ωφέλιμο ή μη για τον εαυτό του και την προσωπική του εξέλιξη. Φυσικά, ο στόχος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο καθένας δουλεύει πάνω σε αυτό που επιθυμεί να εφαρμόσει στη δική του καθημερινότητα, αφού πρώτα τεστάρει τις δυνατότητές του κάτω από συνθήκες παρόμοιες με αυτές της πραγματικής ζωής.

Η φιλοσοφία πίσω από το Fighting Monkey πηγάζει από την απλή διαπίστωση, πως το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι οι ανατροπές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες κάθε είδους, σε τραυματισμούς και τραύματα, σε έλλειψη έμπνευσης, όρεξης και ενέργειας. Ένας τρόπος, λοιπόν, να κρατήσει κανείς ζωντανό το πάθος του για ζωή, κίνηση, γνώση και δημιουργία, είναι το παιχνίδι, με όλη την εγγενή σοβαρότητα και γελοιότητα που αυτό προϋποθέτει. Με τη βοήθεια πρωταθλητών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, η ομάδα RootlessRoot έχει σχεδιάσει πρωτότυπα, αναπάντεχα και ταυτόχρονα πολύ απλά παιχνίδια, που τεστάρουν φυσική κατάσταση, μνήμη, ταχύτητα, ελαστικότητα, φαντασία, αντοχή, υπομονή και προσαρμοστικότητα.

 

Η ιδέα πίσω από το όνομα

Το μυαλό πηδάει σαν μαϊμού από τη μια σκέψη στην άλλη. Μας μιλάει συνεχώς και δύσκολα συγκεντρώνεται για πολλή ώρα σε κάτι. Το όνομα Fighting Monkey είναι ένα λογοπαίγνιο, ένα σχόλιο για το πώς κανείς μαθαίνει, αποκτά νέες συνήθειες, μιμείται συμπεριφορές, ξεμαθαίνει για να μάθει και πάλι, υιοθετεί απόψεις άλλων, και πολλές φορές πέφτει στην παγίδα να θεωρεί όνειρα άλλων ως δικά του.

 

Σε ποιους απευθύνεται

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυσικής κατάστασης και επαγγέλματος. Βασική προϋπόθεση για να λάβει κάποιος μέρος είναι να θέλει να αναλάβει την ευθύνη της υγείας και της ανάπτυξής του. Η καλλιέργεια και η κινητοποίηση του σώματος συνδέεται άρρηκτα με την καθημερινότητα, την υγεία, την ψυχολογία, τις χημικές διεργασίες του οργανισμού και τη βιολογία του ανθρώπου. Το σώμα έχει γεννηθεί για να κινείται, και με αυτόν τον τρόπο παραμένει ζωντανό. Φυσικά, ακόμα κι αν το σώμα δεν είναι υγιές, το Fighting Monkey διαθέτει κατάλληλους τρόπους άσκησης, καθώς απευθύνεται και σε άτομα με τραυματισμούς και προβλήματα υγείας.

Αξιοσημείωτο είναι πως όσοι παρακολουθούν το εργαστήριο, μιλούν για μια μεταμορφωτική εμπειρία με πρωτόγνωρες προεκτάσεις στην καθημερινή τους ζωή. Μάλιστα, πολλοί μαθητές του Fighting Monkey αποτελούν τώρα τη νέα γενιά εκπαιδευτών του.

 

Τι θα δούμε μετά το Fighting Monkey

Η Λίντα και ο Jozef ετοιμάζονται πυρετωδώς για την πρεμιέρα του νέου τους έργου «Stones and Bones» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. 5 ερμηνεύτριες επί σκηνής: η Ηyanjeen Lee, η Έλενα Τοπαλίδου, η Μάρθα Φριντζήλα, η Αnna Calsina Forrellad και η Λίντα, υμνούν την αιωνιότητα του μαρμάρου και τη φθαρτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, με τη μουσική του συνθέτη Βασίλη Μαντζούκη, σταθερού συνεργάτη της ομάδας επί σειρά ετών, και τα μαρμάρινα γλυπτά των Thomas και Peter Randal. Πρόκειται για μια μοναδική συνεργασία καλλιτεχνών από διαφορετικούς τομείς με πολύ ταλέντο και εμπειρία σε αυτό που κάνουν, και το αποτέλεσμα σίγουρα θα τους δικαιώσει.

RootlessRoot
events@fightingmonkey.net
Website RootlessRoot: https://rootlessroot.com/
Fighting Monkey: Fighting Monkey
Facebook: https://www.facebook.com/Rootlessroot/
Instagram: https://www.instagram.com/fightingmonkey_rootlessroot/
Youtube: https://www.youtube.com/user/kapetanealin
S
oundCloud: 
SoundCloud