Νίκος Δουλουφάκης, Οινοποιείο Δουλουφάκη leaders stamp

Το οινοποιείο Δουλουφάκη βρίσκεται στο χωριό Δαφνές, λίγα χιλιόμετρα νότια από το Ηράκλειο Κρήτης, ανάμεσα σε χαρακτηριστικούς αμπελώνες. Όπως και τα άλλα οινοποιεία της Κρήτης, προσπαθεί διαρκώς να αναδείξει την ποιότητα των κρητικών κρασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Κείμενο συνέντευξης

Ασχολούμαι με το κρασί επαγγελματικά από το 1992, που τέλειωσα τις σπουδές μου της οινολογίας στην Ιταλία, είμαι τρίτης γενιάς αμπελουργός – οινοποιός, προέρχομαι από ένα ιστορικό αμπελοτόπι της Κρήτης, ένα χωριό που λέγεται Δαφνές, ένα ημιορεινό χωριό έξω από το Ηράκλειο, με πολύ μεγάλη παράδοση.

Αυτή τη στιγμή καλλιεργώ 160 στρέμματα ιδιόκτητα αμπέλια που επεκτείνονται κάθε χρόνο και ο στόχος μου είναι η παραγωγή ποιοτικού κρασιού, εξωστρέφεια και προσανατολισμός και focus στις τοπικές ποικιλίες.

Κατά τη γνώμη μου, η ποιότητα στο κρασί έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα στο σταφύλι.

Έχοντας ένα καλό αμπέλι, ένα καλό σταφύλι, θα μπορέσει ένας καλός οινολόγος αυτό το ποιοτικό σταφύλι να το κάνει – να το μετατρέψει σ’ ένα ποιοτικό κρασί.

Επειδή τα τελευταία χρόνια, η αλματώδης αύξηση της ποιότητας των ελληνικών κρασιών έχει βγει προς τα έξω, δημιουργεί για την Ελλάδα μια εικόνα. Αυτή την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό με όχημα το κρασί είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και για τα υπόλοιπα προϊόντα.

Αυτή η δουλειά έχει ένα καλό και ένα κακό.

Το κακό είναι ότι είναι πολύ κουραστική. Το καλό είναι ότι δεν είναι ποτέ ανιαρή, γιατί συνέχεια οι οινολόγοι και οι αμπελουργοί είμαστε ανήσυχα πνεύματα και είμαστε συνέχεια σε μία εγρήγορση, συνέχεια ετοιμάζουμε καινούρια πράγματα, πειραματιζόμαστε. Ε, τώρα ετοιμάζω καινούριες φυτεύσεις και το άλλο κομμάτι είναι ότι ξαναγυρίζουμε λίγο προς τα πίσω, δηλαδή προς – σε μεθόδους παραγωγής παλαιότερων γενεών, με γνώση όμως. Πχ. τα κρασιά που βγαίνουν σε πιθάρια παραδείγματος χάρη, όπως τα ‘κανε ο παππούς μου. Αυτό είναι κάτι που δουλεύω τώρα και το εξελίσσω. Τώρα που θα πάει, πόσο μακριά θα το δείξει ο χρόνος.

Είμαι ο Νίκος ο Δουλουφάκης, είμαι αμπελουργός, οινολόγος και οινοποιός και κατέχω μια αμπελουργική εκμετάλλευση στις Δαφνές Ηρακλείου, ένα ημιορεινό χωριού, έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία/Post Production: Πάνος Τσιροζίδης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζωγραφάκης
  • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: DigitalWise – Νίκη Οικονομοπούλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Νίκη Οικονομοπούλου
  • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων και ενεργειών που υλοποιεί το LoveGreece.com, με στόχο την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από τα πρόσωπα χαρισματικών Ελλήνων που σηματοδοτούν την εξωστρεφή Ελλάδα.

Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο Life Gallery athens για την ευγενική φιλοξενία του και τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των γυρισμάτων.