Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το TEDxPatras 2019 το βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Με θέμα την «Αβεβαιότητα» το φετινό event προσπάθησε να παρουσιάσει αληθινές ιστορίες και συγκινητικές αφηγήσεις ικανές να εξηγήσουν την έννοια αυτή, δίνοντας απαντήσεις για την κατεύθυνση που καλούμαστε να ακολουθήσουμε σε παρόμοιες καταστάσεις.

Η φετινή διοργάνωση ήταν η πιο μεστή και η πιο διευρυμένη εκδοχή του TEDxPatras και περιελάμβανε 14 ομιλίες, 3 καλλιτεχνικά σχήματα, 6 εργαστήρια, 3 παράλληλες δράσεις, 3 Q&A sessions και 6 πρωτότυπα παιχνίδια διάρκειας 12 ωρών. Οι 110 εθελοντές έπαιξαν σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο για όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να προβληματιστούν, να εμπνευστούν και να εκφραστούν κάτω από το πρίσμα της Αβεβαιότητας.

Το μουσικό εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης «Murmur» άνοιξε την εκδήλωση με μια μοναδική performance που αποτύπωσε το ταξίδι της προσωπικής αναζήτησης μέσα στις αλλεπάλληλες αβεβαιότητες που κυκλώνουν την ύπαρξή μας. Και αν αυτή η διοργάνωση έχει ένα βέβαιο σημείο αναφοράς, αυτό δεν είναι άλλο από τη ζεστή και φιλόξενη φυσιογνωμία του οικοδεσπότη του φετινού TEDxPatras 2019, Θοδωρή Αναγνωστόπουλου.

Για την αβεβαιότητα που προσδιορίζει την επιστήμη της αστρονομίας, αλλά και τη βεβαιότητα που χαρακτηρίζει το πάθος της για αυτή, μίλησε η αστροφυσικός Rosa Doran. Όσο για τη συγγραφέα και Co-founder του «Women on Top» Στέλλα Κάσδαγλη, αφορμή για το ταξίδι της προς το αβέβαιο αποτέλεσε το… επαγγελματικό μέλλον της τρίχρονης κόρης της. Ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος προσκάλεσε το κοινό σε ένα ταξίδι στον χρόνο, αναζητώντας τις αβεβαιότητες που περιέβαλαν τη γραπτή δημιουργία ανά τους αιώνες.

Η Χριστίνα Ψαρρά, συντονίστρια ανθρωπιστικών προγραμμάτων και ερευνήτρια, ξεδίπλωσε μπροστά στο κοινό του TEDxPatras το σκηνικό διαρκούς αναμέτρησης με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε κάθε διαφορετικό πολιτισμικό πλαίσιο και σε κάθε νεοσύστατη, βραχύβια ομάδα που καλείται να συνεργαστεί κάτω από ακραίες συνθήκες. Παράλληλα, η συγκλονιστική ομιλία του James Bridle απέδειξε περίτρανα ότι κανένας καλλιτέχνης δεν είναι φυγάς της πραγματικότητας και του ρεαλιστικού κόσμου.

Και επειδή η μουσική θα είναι πάντα το καταφύγιο όλων όσων συνεχίζουν να ονειρεύονται σε καιρούς αβέβαιους, το 2ο session της Αβεβαιότητας άνοιξε μελωδικά η αγαπημένη μουσουργός και ερμηνεύτρια Ειρήνη Σκυλακάκη. Τον κύκλο των ομιλιών του 2ου session άνοιξε ο Αναστάσιος Σταλίκας, ο οποίος μίλησε για τη σχέση της θετικής ψυχολογίας με την αβεβαιότητα, τα «δώρα» που μπορεί αυτή να μας χαρίσει, αλλά και πώς τελικά μπορούμε να τη διαχειριστούμε υπέρ μας.

Ο Όθωνας Αναστασάκης, Διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (SEESOX), μίλησε για την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την ίδια τη φύση της γεωπολιτικής στρατηγικής, με αφετηρία του λόγου του την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Η Sophie-Nivelle Cardinale, επιβεβαίωσε και κατέρριψε μερικά από τα κλισέ που συνοδεύουν το επάγγελμα του ρεπόρτερ, ενώ ο αθλητής και κυνηγός της περιπέτειας, Alex Flynn μίλησε για την καθολική αβεβαιότητα που του επέβαλε για το υπόλοιπο της ζωής του μια ασθένεια.

Την έναρξη του τρίτου και τελευταίου μέρους του TEDxPatras 2019 σηματοδότησαν οι Πατρινοί Carte Postale με νοσταλγικές μελωδίες από πιάνο, ακορντεόν, τρομπέτα, κοντραμπάσο, τύμπανα, και γιουκαλίλι. Τον τελευταίο χορό των ομιλητών άνοιξε η παιδαγωγός Μαρία Ντάβου, η οποία μοιράστηκε από σκηνής όλα τα παράλογα που ταλανίζουν την ελληνική εκπαίδευση, ενώ η συγγραφέας και παρουσιάστρια Χίλντα Παπαδημητρίου, σε μια αφήγηση ζωής, αναφέρθηκε στις προσωπικές «βεβαιότητες» και «αβεβαιότητες».

Και από τον χώρο της μουσικής και της λογοτεχνίας, μεταβαίνουμε στον χώρο της επιχειρηματικότητας. Ο Ceo και Co-Founder της Norbloc, Αστυάναξ Κανακάκης, περιέγραψε τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας που περιβάλλει κάθε νέα τεχνολογία, η οποία κατέχει τη δύναμη να μετασχηματίζει τον εργασιακό χώρο και όσα επιτελούνται μέσα σε αυτόν. Όσο για τον Peter Sage, ο βασικός κανόνας της προσωπικής εξέλιξης μοιάζει τρομακτικά ντετερμινιστικός: «Κανένας άνθρωπος δεν είναι γενετικά σχεδιασμένος να αποδώσει περισσότερο από όσο νομίζει ότι είναι ικανός να αποδώσει».

To City Mural, η πρωτότυπη εικαστική αναπαράσταση της πόλης, γέμισε με χρώματα από το κοινό, το οποίο σε ρόλο εμπνευσμένου καλλιτέχνη αποτύπωσε με την επιλογή του χρώματος την τρέχουσα διάθεσή του. Πύργοι Jenga οπτικοποίησαν την κοινή σε όλους αίσθηση πως… πιάσαμε ταβάνι, tedx-τρολ και tedx-ωτικά αναμετρήθηκαν στην αιώνια και αβέβαιη διαμάχη του καλού με το κακό και σαπουνόφουσκες με αβέβαιη διάρκεια ζωής ταξίδεψαν με καύσιμο τη δύναμη μιας ανάσας. Και τα workshops συγκέντρωσαν TEDxSters και ομιλητές σε μια κοινή εμπειρία, για να υποδυθούν ρόλους, να αντιμετωπίσουν ποικίλες αβεβαιότητες και να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στη βεβαιότητα.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.