Ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, INNOVATHENS. Τρεις διακεκριμένοι ελληνικοί οργανισμοί, ΕΠΙΣΕΥ, ΠΙΟΠ και Clio Muse (Leader του Lovegreece.com) σε συνεργασία με 6 Ευρωπαϊκούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, παρουσίασαν στο ευρύ κοινό τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές της 1ης online Πλατφόρμας Κοινωνικής Δικτύωσης για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, PLUGGY.

Σπουδαία αξιοθέατα, διάσημα μνημεία, αλλά και μικρές άγνωστες τοπικές κουλτούρες και παραδόσεις ανά την Ευρώπη πρωταγωνιστούν σε ιστορίες που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες της πλατφόρμας, απλοί πολίτες, αλλά και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Πολιτισμού. Με τρόπο απλό, διαδραστικό και διασκεδαστικό μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να δημιουργήσουν πρωτότυπες ιστορίες πολιτιστικής κληρονομιάς και να μοιραστούν με τους υπόλοιπους χρήστες βιωματικές εμπειρίες και γνώση για τον τοπικό πολιτισμό, χρησιμοποιώντας μία σειρά από τεχνολογικά εργαλεία τελευταίας γενιάς, όπως οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο καθένας από απλός θεατής και παρατηρητής να γίνει δημιουργός πολιτισμικού περιεχομένου υψηλής αξίας και παράγοντας επιρροής στον χώρο του πολιτισμού.

Σημαντικό μέρος της εκδήλωσης αποτέλεσε και η Έκθεση, κατά την οποία οι ίδιοι οι δημιουργοί της πλατφόρμας, ξενάγησαν τους επισκέπτες στον κόσμο του PLUGGY, δίνοντάς τους την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουν και να δημιουργήσουν σε πραγματικό χρόνο τις δικές τους, προσωποποιημένες ιστορίες αφήγησης με εικόνα, ήχο και βίντεο σε 3D ή όχι διαστάσεις! Είχαν μάλιστα τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να γνωρίσουν τα τρία από τα εννέα Μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) που συμμετείχαν στο έργο: το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας καθώς και το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα.

Το PLUGGY αποτελεί έργο χρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε. και συντονίστηκε από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον Δρ. Άγγελο Αμδίτη, Διευθυντή Έρευνας στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας I-SENSE του ΕΠΙΣΕΥ.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.