Περικλής Τάτσης, κτήμα Τάτση leaders stamp

Το κτήμα Τάτση είναι ανάμεσα στους πρώτους στην Ελλάδα που πίστεψαν στη βιολογική καλλιέργεια και την εφαρμόζουν από το 1998 ενώ από το από το 2002 καλλιεργούν με τη μέθοδο της βιοδυναμικής καλλιέργειας, με ελάχιστη έως μηδενική παρέμβαση στην οινοποίηση.

Κείμενο συνέντευξης

Πολύ μακριά στον τόπο και στο χρόνο, οι πρόσφυγες παππούδες μας που ήρθαν το 1924 από την Ανατολική Ρωμυλία, Βόρεια Θράκη, μια περιοχή που ήταν αμπελουργική, ήρθανε και  εγκατασταθήκαν στη Γουμένισσα, που επίσης ήταν μια αμπελουργική περιοχή. Απλά εκεί βρήκανε το ξινόμαυρο και τη νεγκόσκα.

Το 1996 ήταν η χρονιά σταθμός. Εκεί, ξεκινήσαμε και βγήκε η πρώτη ετικέτα από ξινόμαυρο και νεγκόσκα.

Ο αμπελώνας καλλιεργείται από το 1998, κάτω από καθεστώς πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας, και από το 2002, όλος ο αμπελώνας είναι κάτω από καθεστώς βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Το κρασί που παράγουμε είναι μεταξύ σαράντα και πενήντα χιλιάδες φιάλες. Είναι ένα προϊόν, το οποίο γίνεται με όσο γίνεται πιο ήπιο τρόπο, η παραγωγή του μέσα στο αμπέλι, και στη συνέχεια, όταν πάμε στο οινοποιείο, εξακολουθούμε να έχουμε αυτό τον ήπιο τρόπο.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει συνταγή για την ποιότητα ενός κρασιού, αλλά πέρα από αυτό το πράγμα, υπάρχουν ας το πούμε κάποια στάνταρ. Ένα από αυτά είναι το έδαφος, που σίγουρα παίζει ένα μεγάλο ρόλο, όπως και το μικροκλίμα. Ένα δεύτερο είναι σίγουρα το πρέμνο, το σταφύλι, η ποικιλία του σταφυλιού και ένας τρίτος παράγοντας είναι ο άνθρωπος, ο οποίος συνδιαλέγεται με το σταφύλι.

Αυτό όμως που για μας είναι ουσιαστικό και αρχίζει σιγά σιγά και παίρνει σάρκα και οστά, είναι ότι προσπαθούμε να φτιάξουμε κρασιά βαθιάς παλαίωσης, γιατί και το ξινόμαυρο και η νεγκόσκα, είμαστε τυχεροί που είναι σταφύλια που μπορούν να μας δώσουν τέτοια κρασιά.

Οπότε, αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα στάδιο όχι πειραματικό, αλλά κανονικό στάδιο που έχουμε κρασιά τέτοια, βαθιάς παλαίωσης, που είναι εικοσαετίας, είναι δεκαπενταετίας, πιο νέα που είναι δεκαετίας και πιστεύουμε ότι είμαστε σε ένα τέτοιο δρόμο.

Είμαι ο Περικλής ο Τάτσης, εκπροσωπώ το κτήμα Τάτση, είμαι αμπελουργός – οινοποιός και είμαι από τη Γουμένισσα.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία/Post Production: Πάνος Τσιροζίδης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζωγραφάκης
  • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: DigitalWise – Νίκη Οικονομοπούλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Νίκη Οικονομοπούλου
  • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων και ενεργειών που υλοποιεί το LoveGreece.com, με στόχο την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από τα πρόσωπα χαρισματικών Ελλήνων που σηματοδοτούν την εξωστρεφή Ελλάδα.

Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο Life Gallery athens για την ευγενική φιλοξενία του και τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των γυρισμάτων.