Πέτρος Μαρκαντωνάτος, Οινοποιείο Gentilini leaders stamp

Το 2002, η Μαριάννα Κοσμετάτου, κόρη του ιδρυτή Σπύρου Κοσμετάτου, και ο σύζυγός της, Πέτρος Μαρκαντωνάτος, ανέλαβαν το οινοποιείο Gentilini με νέες ιδέες και νέα ορμή. Η βασική φιλοσοφία της οινοποιίας παραμένει, ωστόσο, πάντα η ίδια.

Κείμενο συνέντευξης

Η πρώτη μου επαφή με το Gentilini ήτανε όταν ήμουν 21 ετών, λίγο πριν φύγω για Αυστραλία για τις σπουδές μου, σ’ ένα τραπέζι μου ‘ρχεται ένα μπουκάλι Gentilini και εκείνη την ώρα δοκίμασα και είδα ότι ήταν ένα εξαιρετικό κρασί από έναν εκκεντρικό Κεφαλλονίτη.

Απ’ την πρώτη κιόλας οινοποίηση του Gentilini, το 1984, είχαμε μια εξωστρέφεια. Τα κρασιά μας ήταν σε ξένες λίστες, όπως του Justerini & Brooks και του Berry Bros. & Rudd στην Αγγλία, άρα είχαμε μια εξαγωγική δραστηριότητα. Αυτό συνεχίζουμε και τώρα, σαν δεύτερη γενιά, εεε έχουμε δώσει μια μεγάλη έμφαση στη ρομπόλα και στη μαυροδάφνη της Κεφαλονιάς, δηλαδή στις τοπικές ποικιλίες, η οποία είναι αιχμή δόρατος στο να προχωρήσουμε στις εξαγωγές και να ανοίξουμε καινούριες πόρτες για τα κρασιά μας.

Για μας η ποιότητα ορίζεται από μια σωστή ομάδα, η οποία δουλεύει συνέχεια πειθαρχημένα για να βγάλει αυτό το προϊόν. Σημαίνει πολύ καλό αμπέλι, πολύ καλή πρώτη ύλη, και σίγουρα χρειάζεται και επαγγελματισμός για να βγει το προϊόν όπως πρέπει.

Το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδος, που είναι ο τουρισμός. Ως εκ τούτου, το κρασί φέρνει κοντά τον κόσμο, δημιουργεί μια μοναδική εμπειρία, και αυτό είναι που φέρνει κοντά – δημιουργεί και τη φιλοξενία φυσικά, άρα αυτό είναι που μας φέρνει κοντά στο τουριστικό προϊόν. Θεωρώ ακόμα ότι από τη στιγμή που εξάγουμε και βγαίνει το κρασί μας στο εξωτερικό, είναι και αυτό ένα μέσο προβολής και προώθησης της χώρας μας.

Ετοιμάζουμε πολλά πράγματα. Πρώτον ετοιμάζουμε ένα νέο αμπελώνα, ο οποίος είναι – θα είναι φυτεμένος με μαυροδάφνη, φυσικά φτιάχνουμε νέα καινούρια κρασιά, όπως είναι κρασί το οποίο θα δείξουμε λίγο την εξέλιξη της ρομπόλας της Κεφαλονιάς.

Έχουμε επενδύσει πολύ, πάρα πολλά πράγματα στον ελληνοτουρισμό. Άρα μιλάμε για επισκέψεις στο οινοποιείο, για να κάνουμε παροχή εμπειρίας.

Είμαι ο Πέτρος ο Μαρκαντωνάτος, από το οινοποιείο Gentilini.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία/Post Production: Πάνος Τσιροζίδης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζωγραφάκης
  • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: DigitalWise – Νίκη Οικονομοπούλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Νίκη Οικονομοπούλου
  • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων και ενεργειών που υλοποιεί το LoveGreece.com, με στόχο την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από τα πρόσωπα χαρισματικών Ελλήνων που σηματοδοτούν την εξωστρεφή Ελλάδα.

Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο Life Gallery athens για την ευγενική φιλοξενία του και τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των γυρισμάτων.