Σε φάση σύστασης νέων επενδυτικών σχημάτων βρίσκονται ορισμένα από τα funds του χρηματοδοτικού ταμείου Equifund, κάποια εκ των οποίων θα λανσάρουν νέα σχήματα για τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων μέσα στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο κοντά βρίσκονται το Marathon Venture Capital και το VentureFriends, ενώ υπάρχουν και άλλα, όπως το Uni.Fund, που δρομολογούν αντίστοιχες κινήσεις. Η πανδημική κρίση δεν φαίνεται να ανέκοψε την όρεξη των επενδυτών να εντοπίσουν νέες ευκαιρίες, πόσο μάλλον να αναζητήσουν κεφάλαια που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους για τα επόμενα χρόνια. Αυτό αποτυπώνεται και στα πρώτα στοιχεία για το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν διοχετευθεί κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, με έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις του Found.ation, το εννεάμηνο του 2020 συνεπενδύθηκαν τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ σε 23 εταιρείες. Αντίθετα, πέρυσι, το ποσό αυτό είχε ανέλθει, κατά το ίδιο διάστημα, στα 80 εκατ. ευρώ και αφορούσε περίπου 40 εταιρείες. Δηλαδή, από τα στοιχεία προκύπτει ότι φέτος έχουν επενδυθεί σχεδόν τα ίδια ποσά στις μισές εταιρείες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Found.ation, εάν σε αυτά τα ποσά συνυπολογιστούν και επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες που προέρχονται αποκλειστικά από επενδυτές εκτός Equifund, τότε το σύνολο των επενδύσεων ανέρχεται το εννεάμηνο περίπου στα 120 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, όλη την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε πέρυσι το Found.ation σε συνεργασία με το ΕΙΤ Digital και την υποστήριξη του Velocity.Partners, είχαν καταγραφεί επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ. 

Λίγο πιο κοντά στη σύσταση νέου επενδυτικού κεφαλαίου βρίσκεται το Marathon Venture Capital, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει ένα νέο fund που θα διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 30 εκατ. Παράλληλα, ένα τρίτο επενδυτικό ταμείο δρομολογεί, μάλλον για το πρώτο εξάμηνο του 2021, και το επενδυτικό κεφάλαιο VentureFriends, στόχος του οποίου, κατά πληροφορίες, είναι να φτάσει να διαχειρίζεται γύρω στα 80-100 εκατ. 

Βέβαια, πηγές της αγοράς εξηγούν πως για να προχωρήσει ένα επενδυτικό κεφάλαιο του Equifund στη σύσταση ενός νέου fund, θα πρέπει να έχει διαθέσει στην αγορά ποσοστό της τάξεως του 70%-80% των κεφαλαίων που ήδη διαχειρίζεται. Ωστόσο, τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια των venture capitals δεν κατευθύνονται όλα σε νέες επενδύσεις, αφού βάζουν στην άκρη ένα ποσό για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων επενδύσεων (follow-on) αλλά και για τα έξοδα διαχείρισης και λειτουργίας τους. 

Πηγή: https://bit.ly/32P6EjJ