Η Μαρία Ευσταθίου και ο Ηλίας Κοέν, απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και εικαστικοί, ανακάλυψαν πως οι καλλιτέχνες και οι χειροτέχνες της Ελλάδας αντιμετωπίζουν μια μεγάλη έλλειψη στην Ελλάδα του 2021. Δεν υπήρχε – ως τώρα – ένα εργαστήριο εξοπλισμένο με επαγγελματικές υποδομές για ποικίλες τεχνικές, ανοιχτό στον πειραματισμό και την έρευνα. Αυτό το κενό θέλησαν να καλύψουν δημιουργώντας το Sektor30.

Είναι ένα εξοπλισμένο εργαστήριο, ανοιχτό στον πειραματισμό και την έρευνα, όπου παρέχεται υλικο-τεχνική υποστήριξη για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου και εξειδικευμένα σεμινάρια για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Όραμά τους είναι μία κοινότητα εικαστικών που συν-εργάζονται χωρίς διαμεσολάβηση με το υλικό και το έργο τους.

«Ξεκινήσαμε αρχικά με το εργαστήριο γλυπτικής και κεραμικής που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις κεραμικής, γύψου και χυτών υλικών, καθώς και βοηθητικές υποδομές για την επεξεργασία ξύλου και μετάλλου. Το εργαστήριο Χαρακτικής είναι το πιο πρόσφατο και παρέχει μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις για τυπογραφία, μεταξοτυπία, χαλκογραφία, λινοτυπία και ξυλογραφία. Η συμμετοχή και χρήση του εργαστηρίου γίνεται με μηνιαία συνδρομή που προσφέρει πρόσβαση σε κοινόχρηστο χώρο εργασίας και εξοπλισμό, σε σεμινάρια βελτίωσης τεχνικής, σε τεχνογνωσία και σε τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση ειδικών projects. Προσφέρουμε επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες, όπως τακτικά σεμινάρια εισαγωγής σε τεχνικές και ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων. Πρόσφατα το εργαστήριο ξεκίνησε κι ένα πρόγραμμα residency για καλλιτέχνες με τη μορφή δωρεάς της συνδρομής χρήσης των υποδομών και προσωπικού χώρου εργασίας.» αναφέρουν οι ίδιοι σε συνέντευξή τους.

Η «γνωριμία» με το The Peoples Trust έγινε στα πλαίσια έρευνας τους για πηγές χρηματοδότησης του εγχειρήματος αυτού. Σε συζητήσεις με άλλους επαγγελματίες που είχαν οι ίδιοι ξεκινήσει τη διαδικασία χρηματοδότησης, υπήρξε η ώθηση να επικοινωνήσουν με με τον οργανισμό. Οπότε έχοντας ήδη στήσει το εργαστήριο κεραμικής, ζητήσαν βοήθεια για την εγκατάσταση του εργαστηρίου χαρακτικής.

Δείτε περισσότερα εδώ.