Για την αγροτική πολιτική που στοχεύει στην ενίσχυση των νέων αγροτών και του οικονομικού τομέα στη μετά –covid εποχή, μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Σπήλιο Λιβανό «Υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για  τους νέους αγρότες, από 15.000 δίνουμε 40.000 ευρώ  με συγκεκριμένο πλάνο», δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι «όλοι μαζί πολεμήσαμε και ενισχύσαμε τον βασικό προϋπολογισμό της ΚΑΠ, έτσι μπορούμε να έχουμε πάνω από το 3% του προϋπολογισμού μας για τους νέους αγρότες. Βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι να ενισχύσουμε τους νέους αγρότες και μέσα από αυτό την ελληνική περιφέρεια».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών, επανέλαβε ότι, ενισχύονται οι έλεγχοι, χωράφι το χωράφι ώστε «να βλέπουμε ποιοι έχουν πραγματική ανάγκη» και αναφέρθηκε στη χθεσινή τροπολογία που προβλέπει αποζημιώσεις από τον παγετό του Μαρτίου και του Απριλίου, σε περιοχές κυρίως της Μακεδονίας, της Κεντρικής Ελλάδας και ένα κομμάτι Πελοποννήσου. Εξηγώντας ότι αυτό γίνεται γιατί όταν παρεισφρύουν κάποιοι πονηροί, τελικά μειώνεται το ποσό που παίρνουν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη γιατί έχουν υποστεί ζημιές. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Λιβανός «καμία οικογένεια που έχει πληγεί πραγματικά δεν θα μείνει απροστάτευτη». Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίσθηκε σχεδόν από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής, οι αγρότες που έχουν πληγεί από τον παγετό θα έχουν τη δυνατότητα στις επόμενες ημέρες να λάβουν προκαταβολή το 40% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στους συνεταιρισμούς, καθώς όπως είπε ο Υπουργός, «επιδίωξή μας είναι να ανασυστήσουμε τους συνεταιρισμούς, υγιείς, για να μπορέσουν οι αγρότες να διώξουν τους μεταπράτες, να έχουν τη δύναμη να βγουν οι ίδιοι οι αγρότες στις αγορές και να είναι και πιο προσιτές οι τιμές».

Πηγή: paron.gr