Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διοργανώνει στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, μια επιχειρηματική αποστολή με θέμα «Σύγχρονες τεχνολογίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας και της Γερμανίας».

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο επέλεξε για τις ανάγκες της δράσης αυτής, να συνάψει μία στρατηγική συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ ) καθώς η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά κατέχει θέση κλειδί στον ναυτιλιακό κλάδο της Ελλάδας και το ΕΒΕΠ τοποθετεί τον κλάδο αυτό μεταξύ των πρωταρχικών του στόχων. Η συνεργασία αυτή αποτελεί εγγύηση για το επίπεδο και την στόχευση των επαφών του κλάδου που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Η πολυήμερη επίσκεψη των γερμανικών επιχειρήσεων και ειδικών από τον τομέα της Ναυτιλίας στον Πειραιά (25 – 27 Σεπτεμβρίου 2019) περιλαμβάνει μια Ημερίδα στις 26 Σεπτεμβρίου. Την επόμενη ημέρα, 27 Σεπτεμβρίου, θα διοργανωθούν site visits στην περιοχή του Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, γερμανικές εταιρίες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Εξειδικευμένοι Έλληνες και Γερμανοί εισηγητές θα παρουσιάσουν επιπλέον το θεσμικό πλαίσιο, τις δυνατότητες εφαρμογής και τις προοπτικές χρήσης νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση θα προσκληθούν εκπρόσωποι της ναυτιλιακής οικονομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής. Από ελληνικής πλευράς θα προσκληθούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των σχετικών συνδέσμων.

H Eλλάδα είναι ένα από τα ισχυρότερα και πιο σημαντικά ναυτικά κράτη του κόσμου και η εμπορική της ναυτιλία, μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν τους στυλοβάτες της εθνικής οικονομίας. Ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου το 2009 ήταν 11,9 χρόνια, ήτοι κατά ένα χρόνο μικρότερος της μέσης ηλικίας του παγκοσμίου στόλου. Η εντυπωσιακή μείωση της μέσης ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου, δεδομένου ότι πριν από εννέα χρόνια ήταν 20,3 χρόνια, οφείλεται στις μεγάλες επενδύσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών σε νέα πλοία υψηλών προδιαγραφών και μαρτυρούν τη μεγάλη δυναμική του κλάδου.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο έχει ως πρωταρχικό του σκοπό να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Ελληνικής και Γερμανικής αγοράς και οι επιχειρηματικές αποστολές προσφέρουν μία άριστη πλατφόρμα επικοινωνίας, ενισχύοντας τη διμερή συνεργασία. Ως επίσημος αντιπρόσωπος του Εκθεσιακού Οργανισμού του Αμβούργου, με εκθέσεις όπως η SMM -πρωταγωνίστρια στον Ναυτιλιακό κλάδο-, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο κατέχει ευρεία γνώση για τον κλάδο στην Ελλάδα, αλλά και την Γερμανία, και προχωρά στη διοργάνωση των συγκεκριμένων δράσεων.