Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, SciCo leaders stamp

Αφού σπούδασε Γενετική, έκανε μεταπτυχιακό στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγική Βιολογία, εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Μοριακή Γενετική και συνέχισε με μεταδιδακτορική έρευνα στον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος συνειδητοποίησε ότι τον ενδιέφερε να στραφεί στην επικοινωνία της επιστήμης. Σημείο καμπής υπήρξε η συμμετοχή του το 2007 στον διεθνή διαγωνισμό FameLab, που διοργανώνεται από το Βρετανικό συμβούλιο για την ανάδειξη νέων ταλέντων στον συγκεκριμένο τομέα. Έτσι τέθηκε επικεφαλής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού SciCo (από το ScienceCommunication), που ιδρύθηκε με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου το 2008 και στελεχώνεται από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται για το ρόλο της επιστήμης στην καθημερινότητα.

Όταν δημιουργήθηκε η SciCo, ένα μικρό μόνο μέρος των κονδυλίων που διέθετε η Ευρωπαϊκή Ένωση για έρευνα και καινοτομία προοριζόταν για τη διάχυση της επιστήμης. Περίπου έξι χρόνια μετά, για τον σκοπό αυτό διατίθεται τουλάχιστον το 1/5 του σχετικού προϋπολογισμού, ποσοστό ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται πλέον στην εκλαΐκευση της επιστήμης για το ευρύ κοινό. «Η ανάγκη για επικοινωνία της επιστήμης υπήρχε πάντα, ωστόσο όταν ξεκινήσαμε εμείς δεν είχε ακόμη οριστεί», λέει από την πλευρά της SciCo ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος. «Ως ενεργοί πολίτες, όλοι πρέπει να είμαστε σε θέση να κατανοούμε επιστημονικά θέματα. Πρέπει να μπορούμε να εξηγήσουμε στο παιδί μας γιατί δεν κάνει να πιάσει μια πρίζα με βρεγμένα χέρια. Να έχουμε άποψη για το αν θέλουμε να φάμε μεταλλαγμένα τρόφιμα ή όχι. Να ξέρουμε τι θα απαντήσουμε όταν, μετά τη γέννηση ενός μωρού, ρωτηθούμε αν θέλουμε να αποθηκευτούν βλαστοκύτταρα. Αυτό που επιχειρούμε στη SciCo είναι να δείχνουμε με απλό τρόπο πώς η κάθε στιγμή της ζωής μας συνδέεται με την επιστήμη η οποία βρίσκεται κρυμμένη από πίσω».

Ήδη, τριάντα χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα έχουν παρακολουθήσει κάποια από τις τέσσερις επιμορφωτικές θεατρικές παραστάσεις που έχει δημιουργήσει η SciCo, ενώ η γκάμα και το μέγεθος των δραστηριοτήτων της διευρύνονται συνεχώς. Ως εταιρεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αναλαμβάνει την υλοποίηση πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για πολυεθνικές εταιρείες, και έχει κάνει τα πρώτα βήματα για επέκταση των εργασιών της εκτός ελληνικών συνόρων. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται τόσο στην ομαδική δουλειά –με τον Θοδωρή Αναγνωστόπουλο να μην παραλείπει να αποδώσει τα εύσημα σε όλους τους πολύτιμους συνεργάτες του–, όσο και στον εθελοντισμό.

Τον Απρίλιο του 2013 η SciCo διοργάνωσε το πρώτο TEDMEDLiveAthens, για να ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο του 2014 το αντίστοιχο HealthForward. Το 2014 η SciCo, το Βρετανικό Συμβούλιο και ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργάνωσαν επίσης το πρώτο AthensScienceFestival, με την προοπτική να αποτελέσει ετήσιο θεσμό. Εκτός των άλλων, ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι συνιδρυτής της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «GreenProject» (www.green-project.org), που έχει στόχο την ανάδειξη της σημασίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανά τον κόσμο, και παρουσιαστής του TEDxAthens.

Ενημέρωση: Μετά το 2ο AthensScienceFestival (17-22 Μαρτίου 2015), ο εκπαιδευτικός οργανισμός SciCoκαι το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών, παρουσιάζουν το 1ο ThessalonikiScienceFestival (14-17 Μαΐου 2015), στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού «WE».

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία & PostProduction: Αλέξης Σκουλίδης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης
  • Ήχος: Σωκράτης Τζοβάνης
  • Μακιγιάζ: Ρούλα Λυμπεροπούλου
  • Δημοσιογραφική Επιμέλεια – Κείμενα: Πάρης Κορμαρής
  • Γενική Διεύθυνση: Αγάπη Τσακπίνογλου