Βασίλης Τσακτσαρλής, Κτήμα Βιβλία Χώρα leaders stamp

Η φιλοσοφία του Κτήματος Βιβλία Χώρα εστιάζει στην παραγωγή οίνων εκλεκτής ποιότητας, που φέρουν τη σφραγίδα του οικοσυστήματος του Παγγαίου και εκφράζουν τη μοναδικότητά του.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού η καλλιέργεια στον αμπελώνα και η οινοποίηση γίνονται με ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία και συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία.

Κείμενο συνέντευξης

Κατάγομαι από ένα χωριό της Θεσσαλονίκης που λέγεται Επανωμή. Ο πατέρας μου και γενικά η γενιά του πατέρα μου, όλοι καλλιεργούσαν αμπέλια και όλοι παρήγαγαν στο χωριό κρασί και το δικό τους τσίπουρο.

Το 1998 ξεκινήσαμε μαζί με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και φυτέψαμε τα πρώτα αμπέλια στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Έτσι δημιουργήσαμε το Κτήμα Βιβλία Χώρα, που αυτή τη στιγμή έχει έναν ιδιόκτητο αμπελώνα πεντακοσίων είκοσι στρεμμάτων, που ο αμπελώνας καλλιεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας.

Γι’ αυτό έχουμε στήσει πειραματικούς αμπελώνες, δοκιμάζουμε τις ποικιλίες και όταν μία ποικιλία προσαρμόζεται καλά στην περιοχή, κάνουμε το αντίστοιχο κρασί.

Η ποιότητα του κρασιού είναι ένα πράγμα αρκετά δύσκολο. Το να ορίσεις την ποιότητα του κρασιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και εξαρτάται βέβαια, και από αυτόν που δοκιμάζει το κρασί. Υπάρχουν βέβαια, διεθνή πρότυπα δοκιμασίας, όπου με βάση αυτά τα πρότυπα, ανάλογα με το χρώμα, την ένταση του χρώματος, τη γεύση, με το άρωμα του κρασιού, το κρασί βαθμολογείται και δίνεται ποια είναι η ποιότητά του, ανάλογα με τον τόπο που παράγεται.

Πάντα υπήρχε το κρασί και από την αρχαιότητα, όπου υπάρχει κρασί υπάρχει και πολιτισμός. Στην αρχαιότητα οι Έλληνες πάντα δημιουργούσαν πολιτισμό μαζί με το κρασί, και όπου και να πήγαιναν μετέφεραν την άμπελο για να φτιάξουν κρασί.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και κυρίως στα 20 – 25 τελευταία χρόνια, παράγουμε κρασιά υψηλής ποιότητας. Αυτά τα κρασιά υψηλής ποιότητας, δοκιμάζοντάς τα στο εξωτερικό, ανεβάζουν την εικόνα της Ελλάδος και προωθούν την εικόνα ότι είμαστε μία περιοχή με ποιοτικά κρασιά και άλλα προϊόντα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί πολύ οι εξαγωγές του κρασιού. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα ποιοτικά ελληνικά κρασιά πωλούνται στο εξωτερικό, που τα δοκιμάζουν όλο και παραπάνω ξένοι καταναλωτές.

Μέσα από το κρασί περνάμε μια εικόνα για τη χώρα μας ότι μπορεί να παράγει ιδιαίτερα προϊόντα, χάρη στον τόπο, στο κλίμα και στους ανθρώπους της.

Στην οινοποίηση και στην αμπελουργία αυτό που κάνουμε είναι συνεχές. Δηλαδή αρχίζουμε από το κλάδεμα, μεγαλώνουμε το αμπέλι, παράγουμε το κρασί και αυτός είναι ένας συνεχής κύκλος, που κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται.

Επίσης, κάθε χρόνο πειραματιζόμαστε σε καινούριες ποικιλίες, σε νέες γεύσεις και κυρίως σε άγνωστες ποικιλίες. Αυτό που κάνουμε εμείς στο κτήμα Βιβλία Χώρα τον τελευταίο καιρό, τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι ένας πειραματικός αμπελώνας, προκειμένου να κάνουμε κρασιά υψηλής ποιότητας.

Λέγομαι Τσακτσαρλής Βασίλης, είμαι χημικός, οινολόγος και συνιδιοκτήτης του κτήματος Βιβλία Χώρα.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία/Post Production: Πάνος Τσιροζίδης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζωγραφάκης
  • Production Co-ordination και Επιμέλεια Συνέντευξης: DigitalWise – Νίκη Οικονομοπούλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Νίκη Οικονομοπούλου
  • Project Manager: Κυριακή Κωστολίδου

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων και ενεργειών που υλοποιεί το LoveGreece.com, με στόχο την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από τα πρόσωπα χαρισματικών Ελλήνων που σηματοδοτούν την εξωστρεφή Ελλάδα.

Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο Life Gallery athens για την ευγενική φιλοξενία του και τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των γυρισμάτων.