Στο ευρωπαϊκό έργο Green C Ports απονεμήθηκε Βραβείο «Αειφορίας Λιμένων του Κόσμου 2020» της Διεθνούς Ένωσης Λιμένων (IAPH), σε τελετή απονομής, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 24 Ιουνίου, με τη συμμετοχή λιμενικών αρχών από όλο τον κόσμο και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του ίδιου του έργου. Συγκεκριμένα το Green C Ports διακρίθηκε στην κατηγορία, που αφορά στην ανθεκτικότητα των υποδομών.

Το Green C Ports, που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιείται από δώδεκα διακρατικούς εταίρους από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, και προσβλέπει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας μέτρησης της περιβαλλοντικής απόδοσης των λιμένων. Η πλατφόρμα αυτή μέσα από τη χρήση αισθητήρων και τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, θα επεξεργάζεται μεγάλους όγκους δεδομένων, επιτρέποντας την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τα πλοία στο αστικό περιβάλλον, αλλά και την ενημέρωση αρχών και πολιτών για τις κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν οι λιμενικές υπηρεσίες.

Για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λιμένων, μάλιστα, οι εταίροι του έργου θα δοκιμάσουν σειρά καινοτόμων λύσεων για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, τη μείωση των επιπέδων θορύβου, την πρόβλεψη της παραγωγικότητας των γερανογεφυρών και τη μέτρηση των εκπομπών σε πραγματικό χρόνο στους λιμένες του Πειραιά, της Βαλένθιας, της Βρέμης, της Βενετίας και του Βίλχελμσχαφεν.

Για τις πιλοτικές δράσεις στον Λιμένα του Πειραιά υπεύθυνοι είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ο Οργανισμός Λιμένων Πειραιώς (ΟΛΠ) και ο Δήμος Πειραιά, ενώ στην υλοποίηση συμμετέχουν και οι εταιρείες ΖΕΝ TRAVEL Ltd και Global Maritime Enterprises LTD.

Οι μετρήσεις από το σύνολο των αισθητήρων θα συγκεντρώνονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Green C Ports. Από εκεί, με τη βοήθεια κατάλληλων εργαλείων, θα γίνεται λήψη πληροφοριών για τα επίπεδα και τις πηγές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης, στις προεπιλεγμένες λιμενικές περιοχές, ενώ παράλληλα, θα παρέχεται και η δυνατότητα προβλέψεων για τη μελλοντική εξέλιξη της συνολικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού.

Τα Βραβεία «Αειφορίας Λιμένων του Κόσμου 2020» (World Port Sustainability) δημιουργήθηκαν για την αναγνώριση των καλύτερων έργων που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα IAPH World Port Sustainability (WPSP), που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2017 με στόχο τον συντονισμό των μελλοντικών προσπαθειών αειφορίας των λιμένων σε όλο τον κόσμο και την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας με τους εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας. To πρόγραμμα καθοδηγείται από τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNSDGs).

Η Αμερικανική Ένωση Λιμενικών Αρχών (AAPA), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), η Διεθνής Ένωση Πόλεων και Λιμένων (AIVP) και η Παγκόσμια Ένωση για Υποδομές Μεταφορών Ποταμών (PIANC), συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως στρατηγικοί εταίροι.

Το έργο Green C Ports, συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Connecting Europe Facility» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από δώδεκα εταίρους από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών αρχών του Πειραιά, της Βαλένθια και της Βενετίας, του Δήμου Πειραιά, του παγκόσμιου ναυτιλιακού οργανισμού dbh, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και άλλων σημαντικών ναυτιλιακών οργανισμών όπως η ελληνική Global Maritime και οι ισπανικές εταιρείες Gas2Move, Baleària και η VIRA Gas.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν συνολικά πέντε εταίροι μεταξύ των οποίων το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, ο Οργανισμός Λιμένων Πειραιά, ο Δήμος Πειραιά και οι εταιρείες ΖΕΝ TRAVEL Ltd και Global Maritime.

Δείτε περισσότερα για το έργο εδώ.