Γιάννης Ταλούμης, Taf leaders stamp

Ο Γιάννης Ταλούμης κόλλησε το «μικρόβιο» του καφέ από τη οικογένειά του, ωστόσο δεν αρκέστηκε απλώς στο να τον εμπορεύεται. Ως ιδρυτής, μέτοχος και Γενικός Διευθυντής της «Taf – Ι.Ταλούμης & ΣΙΑ Ε.Ε.», την τελευταία δεκαετία έχει επικεντρωθεί στον καφέ ανώτερης ποιότητας, τον λεγόμενο «specialty», με ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα στάδια παραγωγής του. O καφές Taf δεν χαρακτηρίζεται απλώς από τη χώρα προέλευσης, ούτε υπόσχεται γενικά κι αόριστα απολαυστικά χαρμάνια. Κάθε σακουλάκι με καφέ ανώτερης ποιότητας Taf μπορεί να ιχνηλατηθεί μέχρι τη συγκεκριμένη φάρμα και τη χρονιά παραγωγής του, όπως ακριβώς ένα καλό κρασί ή ένα προϊόν ονομασίας προέλευσης.

Η διαδικασία ξεκινάει με εντατική έρευνα για την προμήθεια άφρυκτου καφέ, που πρέπει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα γευστικά προφίλ. Ο Γιάννης Ταλούμης ταξιδεύει κάθε χρόνο αναζητώντας τις ιδανικές σοδειές και έχει χτίσει έτσι ένα δίκτυο συνεργαζόμενων παραγωγών με τους οποίους βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία. Αφού οι παραγγελίες φτάσουν στην Ελλάδα και ελεγχθούν στις κεντρικές εγκαταστάσεις του καφέ Taf στον Άγιο Στέφανο Αττικής, σειρά έχει το καβούρδισμα, που επίσης δεν είναι απλή υπόθεση. Κάθε καφές ανώτερης ποιότητας Taf απαιτεί το ιδανικό roast profile, δηλαδή ένα προφίλ ψησίματος το οποίο καθορίζεται μετά από πολλές δοκιμές, ώστε να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης.

Ανάλογο είναι το ζητούμενο και από τον εκάστοτε barista που θα κληθεί να παρασκευάσει ένα φλιτζάνι καφέ Taf. Στο κατάστημα της εταιρείας, που λειτουργεί από το 2009 στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί κανείς να δει στην πράξη τις σωστές τεχνικές και βέβαια να γευτεί το αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο ότι μέλη της ομάδας της Taf έχουν αποσπάσει διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ο head barista της εταιρείας, Στέφανος Δωματιώτης, που στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο World Brewers Cup 2014, και ο Χρήστος Λουκάκης, που κατέκτησε την 3η θέση στο World Barista Championship 2014.

Καθώς ο καφές Taf διατίθεται και σε πελάτες χονδρικής, η εταιρεία έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα για το προσωπικό των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, προκειμένου το τελικό προϊόν να είναι παντού και πάντα το ίδιο.

Οι διακρίσεις δεν λείπουν ούτε από το βιογραφικό του Γιάννη Ταλούμη, που έχει κάνει MBA στο βρετανικό Kingston University και έχει πάρει τον τίτλο του Q Grader από το Coffee Quality Institute (CQI), σε συνεργασία με το οποίο δημιούργησε το πρώτο εκπαιδευτικό Q Lab στην Ευρώπη. Τον Ιούνιο του 2014 τιμήθηκε για το σύνολο της προσφοράς του στην κατηγορία Lifetime Achievement των Awards for Coffee Excellence, που απονεμήθηκαν από τη Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) στο Ρίμινι της Ιταλίας.

Σε μια πορεία εξέλιξης με κύριο μέλημα πάντα τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας, σήμερα η Taf είναι σε θέση να εξάγει διεθνώς όχι μόνο μια γκάμα προϊόντων καφέ εξαιρετικής ποιότητας, αλλά και την εξαιρετικά σημαντική τεχνογνωσία που έχουν αποκομίσει οι άνθρωποί της. Ο καφές ανώτερης ποιότητας Τaf διατίθεται ήδη σε επιλεγμένα espresso bar στη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία, ενώ υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επέκταση σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία & Post Production: Αλέξης Σκουλίδης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης
  • Ήχος: Σωκράτης Τζοβάνης
  • Μακιγιάζ: Ρούλα Λυμπεροπούλου
  • Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
  • Δημοσιογραφική Επιμέλεια – Κείμενα: Πάρης Κορμαρής
  • Γενική Διεύθυνση: Αγάπη Τσακπίνογλου