Γιώργος Νανούρης leaders stamp

Στα τυπικά προσόντα του περιλαμβάνονται οι σπουδές στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο τμήμα Digital Film Making & Film Acting της New York Film Academy. Στα ουσιαστικά, το ταλέντο και η ευαισθησία, στοιχεία τα οποία ο Γιώργος Νανούρης αξιοποιεί τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης. Από τις σημαντικές δουλειές που έχει στο βιογραφικό του –σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση–, ίσως η πιο προσωπική είναι το «Μαζί», μια παράσταση σχεδόν μηδενικού προϋπολογισμού την οποία έστησε ολομόναχος, ζητώντας όμως από το κοινό να τον βοηθήσει να καλύψει τα κενά που άφηνε η απουσία άλλων συντελεστών.

Η ιδέα για το «Μαζί» γεννήθηκε μέσα στην κατήφεια της κρίσης, ως αποτέλεσμα της απορίας γιατί ο κόσμος δεν αποφασίζει να κινητοποιηθεί συλλογικά και να επιχειρήσει να επηρεάσει με τη δύναμη που διαθέτει την κατάσταση. Η παράσταση παρουσιάστηκε αρχικά στο M art Space του Ανδρέα Μανωλιουδάκη και στη συνέχεια στο BOB Τheatre Festival. Η απόφαση του δημιουργού να στήσει μόνο το βασικό πλαίσιο και να προχωρήσει στο εγχείρημα χωρίς «δίχτυ ασφαλείας» δικαιώθηκε στην πράξη, αποδεικνύοντας πως όταν άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους ενώσουν τις δυνάμεις τους μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Ο Γιώργος Νανούρης εκτιμά ότι είναι μια παράσταση που θα μπορούσε κάλλιστα να παρουσιαστεί σε άλλες γλώσσες και άλλες χώρες του κόσμου, αφού θίγει ζητήματα τα οποία υπερβαίνουν την ελληνική πραγματικότητα. Το να δουλέψει στο εξωτερικό είναι κάτι που θα τον ενδιέφερε γενικά, ωστόσο δεν θα μπορούσε να αφήσει πίσω την πατρίδα του για πάντα. «Η Ελλάδα έχει κάτι μαγικό», λέει χαρακτηριστικά. «Είναι πολύ δύσκολο ν’ αποχωριστείς τον ήλιο και τον ουρανό της. Και νομίζω ότι τώρα, που είναι δύσκολα τα πράγματα, πρέπει όλοι να αναμετρηθούμε με αυτό. Η χώρα μας χρειάζεται ίσως περισσότερο από ποτέ».

Η ικανότητά του να αξιοποιεί λιτά μέσα με πρωτότυπο τρόπο και να δίνει θεατρική διάσταση σε κείμενα που δεν έχουν γραφτεί για να παρουσιαστούν επί σκηνής δοκιμάστηκε με επιτυχία και σε επόμενες δουλειές του, όπως το «Από τι ζουν οι άνθρωποι», μια θεατρική διασκευή του ομότιτλου διηγήματος του Λέοντος Τολστόι, όπου ο Γιώργος Νανούρης συνεργάστηκε με την Όλια Λαζαρίδου και τον Ηλία Κουνέλα. Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κοινού στην παράσταση «Κατερίνα», η οποία βασίστηκε στο έργο του Αύγουστου Κορτώ «Το βιβλίο της Κατερίνας», με τον Νανούρη να διασκευάζει, να σκηνοθετεί αλλά και να συμμετέχει στην παρουσίαση, δίπλα στην πρωταγωνίστρια Λένα Παπαληγούρα και τον μουσικό Λόλεκ.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία & PostProduction: Αλέξης Σκουλίδης
  • Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης
  • Ήχος: Σωκράτης Τζοβάνης
  • Μακιγιάζ: Ρούλα Λυμπεροπούλου
  • Δημοσιογραφική Επιμέλεια – Κείμενα: Πάρης Κορμαρής
  • Γενική Διεύθυνση: Αγάπη Τσακπίνογλου