Ζαφείρης Τρικαλινός, Τρικαλινός Α.Ε. leaders stamp

Έχει περάσει περισσότερο από ενάμιση αιώνας από τότε που η οικογένεια Τρικαλινός ξεκίνησε να ασχολείται με το αυγοτάραχο. Συγκεκριμένα, το 1856 οι τρεις αδερφοί Ζαφείρης, Νίκος και Γιώργος βούτηξαν στα νερά του Αιτωλικού και δημιούργησαν το πρώτο αυγοτάραχο με τη σφραγίδα τους.

Από τότε έδωσαν τα χέρια σε μία συμφωνία να χρησιμοποιούν την πιο ποιοτική πρώτη ύλη, τα αυγά Κέφαλου,  και να έχουν ως στόχο την υψηλότερη γαστρονομική εμπειρία για όποιον δοκιμάσει το δικό τους αυγοτάραχο.

Βασισμένοι στις αρχές αυτές οι κληρονόμοι του αυγοτάραχου Τρικαλινός παρέλαβαν το οικογενειακό μεράκι και το εξέλιξαν σε ένα από τα πιο γαστρονομικά εδέσματα της εποχής μας.

Σήμερα το αυγοτάραχο Τρικαλινός έχει βραβευθεί επανειλημμένα σε παγκόσμιους διαγωνισμούς γαστρονομίας, ενώ φιγουράρει στις προτάσεις και στα βιβλία των πιο δημοφιλών σε παγκόσμιο επίπεδο σεφ, όπως οι Ισπανοί Ferrian Adria και οι αδερφοί Roca, ως ένα έδεσμα που συνδυάζει τη φίνα γεύση, την υψηλή ποιότητα και την ευεργετική δράση στην υγεία μας.

Κείμενο Συνέντευξης

Με τη δουλειά ασχολήθηκε ο προπάππους, ο Γιώργος. Πρώτη γενιά. Ασχολήθηκε ο παππούς μου ο Ζαφείρης. Από κει και το όνομα το δικό μου. Ασχολήθηκε ο πατέρας μου, τρίτη γενιά, και τέταρτη γενιά εγώ.

Μέχρι πριν ασχοληθώ, το αυγοτάραχο ήταν ένα αποξηραμένο αλατισμένο τρόφιμο. Πάντοτε μέσα στο κερί. Εμείς αρχίσαμε και το ερευνούσαμε, γιατί να είναι παστό, γιατί να είναι αποξηραμένο, τι προσφέρει το ένα, τι δεν προσφέρει. Αξιοποιήσαμε τους Έλληνες επιστήμονες, τα ελληνικά πανεπιστήμια, και κάναμε έρευνες.

Το προϊόν αυτό που δημιουργούμε δεν μοιάζει με κανένα άλλο προϊόν που κυκλοφορεί στον κόσμο και στην Ελλάδα. Η αλατότητά του είναι μικρή, εγκλωβίζουμε ουσιαστικά το αλάτι της θάλασσας. Και μέσα είναι μαλακό, είναι μελίχλωρο, δεν είναι αποξηραμένο, δεν είναι αλατισμένο.

Μετά από έρευνες που έχουν δημοσιευτεί, που έχουν παρουσιαστεί σε ιατρικά συνέδρια και που συνέχεια είμαστε με τα πανεπιστήμια, βάλαμε επάνω στο προϊόν μας και ισχυρισμούς υγείας. Δηλαδή, εάν κάποιος γευτεί αυτό το προϊόν, του κάνει καλό και στα μάτια και στον εγκέφαλο και στα καρδιακά και στο ζαχαρώδη διαβήτη.

Αυτή τη στιγμή ξεπερνάμε το 30 τόσο τοις εκατό του τζίρου μας στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα, που θα είναι σε ένα–ενάμισι χρόνο, θα φτάσουμε στο 50 τοις εκατό και κάποια στιγμή το εξωτερικό να δίνει περισσότερα απ’ ό,τι η εσωτερική αγορά.

Η ηθική βράβευση για μένα ήτανε όταν ο μεγαλύτερος σεφ του κόσμου, ο Ferran Adrià, πήρε το προϊόν μου και το έβαλε στα 30 καλύτερα τρόφιμα του πλανήτη στο βιβλίο που είχε γράψει. Μεγάλοι σεφ του κόσμου και καλά εστιατόρια που είναι στην πρώτη δεκάδα, το νούμερο ένα, όπως είναι οι αδελφοί Roca, χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας. Θέλω να τονίσω ότι και στην Ελλάδα έχουμε σπουδαίους σεφ, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι δημιουργούν. Αυτό το προϊόν το γαστρονομικό πρέπει να μας απασχολήσει, πρέπει να καθιερώσουμε το ταξίδι, το φαγητό και τον πολιτισμό. Έτσι θα έχει μεγάλη ανάπτυξη η χώρα μας.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία και Post Production: Αλέξης Σκουλίδης
  • Κάμερα: Παναγιώτης Κράββαρης
  • Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Πάρης Κορμαρής
  • Μακιγιάζ: Ρούλα Λυμπεροπούλου
  • Κείμενα & υποτιτλισμός: Έλενα Πριοβόλου
  • Project Managers: Αγάπη Τσακπίνογλου, Κυριακή Κωστολίδου
  • Project Director: Βασίλειος Μπαρτζώκας